Magazin > Lepota & telo
150 ogledov

Vrtinci, tokovi in alge

pes, kuža, reka Shutterstock
Na naravnih kopališčih nikoli ne pozabite na izjemno previdnost, saj so nevarnosti skrite.

Naravna kopališča so kljub privlačnosti polna skritih nevarnosti. "Kopanje je varno le na vodnih površinah, ki so temu namenjene, saj divja ali črna kopališča nimajo organiziranih služb za reševanje iz vode in upravljalcev, vprašljiva pa je tudi kakovost vode," poudarjajo na policiji.

Na lastno odgovornost. Na naravnih kopališčih, ki so kvalificirana zgolj kot kopalno območje in ne kot kopališče, za varnost kopalcev ni poskrbljeno, zato se tam kopate na lastno odgovornost. Dobro preverite, ali je voda res varna za kopanje, in če je le mogoče, na kopalnih območjih ne plavajte sami in se ne oddaljujte preveč od obrežja.

Vrtinci in močni tokovi.
Največja nevarnost rečnih kopališč so skriti vodni vrtinci in močni vodni tokovi, ki vas lahko hitro potegnejo od obrežja in pod vodo. Tudi sprehod po plitvi rečni vodi je lahko nevaren, saj vam tok hitro spodnese noge in vas odnese s seboj.

Preverite globino. Pomembno je tudi, da pred kopanjem ali skokom v vodo preverite njeno globino. "Ne skačite v motno vodo, v plitvine ali na neznanih mestih," svetujejo na policiji. Nepremišljenost ima lahko tragične posledice.

Gramozne jame in zbiralniki. Voda, ki se nabere v gramoznih jamah na gradbiščih, lahko skriva marsikaj. Ker je kopanje v njih nevarno, je prepovedano tudi z zakonom. Prav tako se ne kopajte v vodnih zbiralnikih in bližini črpališč.

Če je slabo vreme, iz vode. Poslabšanje vremena poslabša tudi kopalne razmere in bistveno zmanjša varnost v vodi. Če opazite, da se vreme spreminja in prihaja nevihta (da se kopičijo oblaki in se spreminja veter), se takoj umaknite iz vode.

Nevarne alge in bakterije. Nevarnosti naravnih kopališč se skrivajo tudi drugje. Morske alge in cianobakterije (te živijo tudi v sladki vodi) lahko škodijo zdravju. "Izogibajte se območju z vidno prisotnostjo alg in/ali pene v morju in na obrežju ter sedenju na kakršnemkoli materialu alg, posušenem na obrežju, po kopanju pa se oprhajte, da se odstrani ves material alg," svetujejo na inštitutu za varovanje zdravja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.