Magazin > Lepota & telo
288 ogledov

Izotonični napitki škodijo rekreativcem

izotonični napitki Shutterstock
Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je izdala opozorilo o škodljivosti izotoničnih energetskih napitkov, ki so vse bolj priljubljeni tudi med športniki rekreativci.

Vedno več ljudi trpi zaradi zdravstvenih težav, nastalih zaradi čezmernega uživanja izotoničnih energetskih napitkov, ki so namenjeni vrhunskim športnikom. Če vadite le nekajkrat na teden in če vaša telesna aktivnost ni daljša od 45 minut, namesto takšnih napitkov raje pijte vodo, priporoča EFSA. Že mala steklenička (500 mililitrov) takšne pijače pogosto vsebuje veliko sladkorja in kofeina, v sebi pa povprečno skrivajo okoli 150 kalorij – da jih porabite, morate teči 20 minut.

Med rekreacijo in v službi

Zaskrbljujoči so predvsem podatki, ki jih je pokazala britanska raziskava, v kateri je sodelovalo 2000 prostovoljcev. Daily Express poroča, da petina odraslih takšne napitke uživa tudi med delom v pisarni. Izotonični energetski napitki so zelo popularni med rekreativci, uživa jih kar tretjina tistih, ki se za telesno vadbo odločajo občasno. Od tega jih okoli 35 odstotkov takšne napitke pije zaradi dodatne energije, 21 odstotkov zaradi hidracije, 20 odstotkov jih po izotoničnih energetskih pijačah posega zaradi okusa, 18 odstotkov pa jih z njimi premaguje mačka.

Najboljša je voda

EFSA priporoča, da je med športno aktivnostjo najbolje piti vodo. A kljub vse večjemu opozarjanju na pomembnost hidracije, rekreativci nanjo pozabljajo. 80 odstotkov jih priznava, da med vadbo pozabljajo na vodo, 60 odstotkov jih na hidracijo sploh ne misli, 30 odstotkov pa je takšnih, ki pijače ali plastenke vode ne nosijo s seboj na športno dejavnost. Še več, bolj kot voda in hidracija se jim zdita pomembna lepa športna oprema in osebni trener.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice