Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Kako se finančno pripraviti na otroka

ženska otrok Shutterstock
Več raziskav je pokazalo, da se veliko staršev prepira zaradi denarja, ko je na poti otrok. Strokovnjaki zato svetujejo, kako se finančno pripraviti na prihod novega člana družine.

Finančni svetovalki Clare Francis in Justine Roberts sta z bralci britanske spletne strani MoneySupermarket.com ter bodočimi in novopečenimi starši delili nekaj nasvetov o tem, kako se najlažje in brez stresa denarno pripraviti na prihod otroka.

Obe se strinjata, da načrtovanje financ za otroka prinaša ogromno stresa, Justine pa je dodala, da je postavljanje omejitev zelo pomembno. "Če le lahko, si postavite omejitev, koliko lahko zapravite, poleg tega pa ne kupujte ogromnih količin izdelkov, še preden se otrok rodi. Počakajte do rojstva in se takrat odpravite po nakupih," svetuje Justine.

Finančni nasveti za načrtovanje otroka:

  • Poskušajte predvideti, kakšni bodo tedenski stroški, ko pride otrok. Koliko boste zapravili za pleničke, otroško hrano in druge nujne stvari. Pogovorite se s kakšno prijateljico, ki že ima otroka.
  • Preračunajte, koliko višji bodo stroški v gospodinjstvu – hrana, dodatni kuhinjski pripomočki, otroški stolček za hranjenje ... Tega bo vedno več.
  • Koliko lahko brez težav prihranite vsak mesec, da boste imeli dovolj za tiste čase, ko bodo prišli nepričakovani stroški?
  • Kako se boste spopadli z upadom prihodkov? Ko bo bodoča mamica odšla na porodniški dopust, bo pri hiši malo manj denarja, kot sta ga vajena, zato pri računici upoštevajta tudi to.
  • Bodite realni. Seveda si želite, da bi vaš otrok imel le najboljše stvari in vse, kar potrebuje, a novopečeni starši se hitro ujamejo v zanko in kupijo veliko preveč stvari, kot jih dejansko potrebujejo. Posvet z nekom, ki že ima otroke, je pri tem več kot dobrodošel.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.