Magazin > Lepota & telo
93 ogledov

Kašelj je za bolnega otroka koristen

deček, vročina Shutterstock
Kašelj se večinoma pozdravi sam. Če je otrok starejši od treh let in ga kašelj pri naporu ne moti, ne diha težko, nima vročine in ga kašelj ponoči ne zbuja, obisk pri zdravniku ni potreben.

"Kašelj je za bolnega otroka koristen, saj se z njim odstranjuje sluz, zato staršem svetujemo, naj ga ne zatirajo," pravi Ajda Cimperman. Uporaba blažilcev kašlja povzroči, da se odvečna sluz zadržuje v dihalih, namesto da bi se izločila s kašljanjem. Kašelj se večinoma pozdravi sam. Če je otrok starejši od treh let in ga kašelj pri naporu ne moti, ne diha težko, nima vročine in ga kašelj ponoči ne zbuja, obisk pri zdravniku ni potreben. "K zdravniku je treba le, če kašelj ne poneha po od desetih do 14 dneh, če ima otrok več kot tri dni vročino, težko diha, odklanja hrano ali ima gnojni izcedek iz nosu," poudarja pediatrinja. "Čim mlajši je otrok, prej obiščimo zdravnika," dodaja.

Poskrbite za dovolj vlage

Kašelj lahko tako pri otrocih kot pri odraslih bistveno poslabša suh zrak, zato poskrbite, da bo zrak v stanovanju dovolj vlažen (približno 50-odstotno) tudi čez noč. Priskrbite si vlažilnik zraka, na radiatorje položite posode z vodo. Pri hujših napadih kašlja lahko otroku za nekaj časa pomagate tudi z vdihavanjem pare.

Čim več tekočine

Kadar se otrok spopada s kašljem, poskrbite, da bo popil čim več tekočine, saj bo omogočila redčenje sluzi in lažje izkašljevanje. Tekočina bo navlažila sluznico in tako bo ob suhem kašlju zmanjšala dražeč občutek, ki otroka h kašlju tudi sili. Med pijačami so najboljša izbira blagi nesladkani čaji (če jih otrok ne mara, jih osladite z medom) ali preprosto voda. Otroka peljite k zdravniku le, če ima vročino ali druge spremljevalne simptome.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.