Magazin > Lepota & telo
713 ogledov

Katere fige so najbolj zdrave?

fige Shutterstock
Imate radi sveže fige? Ker so bogat vir vlaknin in antioksidantov, si jih le privoščite, v članku pa preverite, katera vrsta vsebuje največ za zdravje koristnih snovi.

Vprašanje, katera vrsta fig je najbolj zdrava, je zanimalo izraelske znanstvenike, ki so v časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry objavili rezultate raziskave. Raziskave so se lotili s pomočjo analize sestavin – polifenola, antocianina in drugih antioksidantov v šestih, komercialno najbolj znanih vrstah fig, ki se med seboj razlikujejo tudi po barvah (temnomodre, rdeče, rumene in zelene).

Najboljše so temnomodre

Znanstveniki so v figah odkrili zelo veliko vsebnost polifenolov – zelo močnih antioksidantov, ki pa se po moči in vsebnosti razlikujejo glede na barvo fig. Temnejše kot so fige, večja je moč antioksidantov, ki jih vsebujejo. Največ so jih odkrili v lupini, manj v mesu.

O bogati moči antioksidantov v figah je sicer poročalo že nekaj raziskav, ki jih ne gre zanemariti. Fige naj bi jih vsebovale celo več kot borovnice, pomaranče, jabolka, slive, grozdje in jagode, pa tudi več kot kralja antioksidantov, zeleni čaj in rdeče vino.

Za nižji holesterol

Prav zaradi velike vsebnosti antioksidantov se fige uvrščajo med superživila za varovanje srca in ožilja. Dokazano zmanjšujejo raven slabega holesterola v krvi, varovale pa naj bi tudi pred pojavom rakavih bolezni, predvsem pred razvojem raka prostate in kožnega raka. Imate povišan krvni tlak? Tudi pri tej težavi vam lahko pomagajo fige, ki sicer vsebujejo tudi veliko kalcija, magnezija in kalija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.