Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Kateri že povzročajo alergije

kihanje, robček, ženska Shutterstock
Pelodi. V zraku cvetni prah breze, gabra, jesena, topola, vrbe in javorja.

S sončnim in lepim vremenom v tem tednu bo zrak bolj obremenjen s pelodi, kar pomeni več težav za alergike. "V notranjosti Slovenije se bo brezi, ki je visoko alergogena, pridružil cvetni prah bukve in hrasta, ki imata brezi sorodne alergene. Povečala se bo tudi koncentracija cvetnega prahu platane," razlaga Andreja Kofol Seliger z inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Breza bo odcvetela

Med pelodi, ki povzročajo največ težav, sta v notranjosti Slovenije trenutno prisotna še breza in jesen, "vendar lahko pričakujemo, da se bo že naslednji teden koncentracija zmanjšala", pravi Kofol Selingerjeva. V primorju je koncentracija breze že majhna.

Zadržujte se doma

V času, ko imate težave zaradi cvetnega prahu, se izogibajte dejavnostim na prostem, med vožnjo imejte zaprta avtomobilska okna, redno čistite prezračevalne naprave, perila ne sušite na prostem in se redno preoblačite. Na okna lahko namestite roloje, ki zadržujejo prah. Pri senenem nahodu pomaga izpiranje nosu s fiziološko raztopino. Vaš osebni zdravnika vam lahko predpiše tudi protialergijska zdravila.

Prihaja pelod trav

Trave. Tako v Sloveniji kot drugod po Evropi je največ ljudi preobčutljivih na cvetni prah trav. Prva zrna trav se pojavljajo že v primorju, v notranjosti pa se bodo konec aprila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.