Magazin > Lepota & telo
182 ogledov

Koristni nasveti za ličenje z maskaro

maskara Shutterstock
"Maskara je od trenutka, ko jo prvič odpremo, če z njo ravnamo pravilno, uporabna od tri do šest mesecev," pravi Tina Fabjan, vodja umetnikov ličenja pri Max Factorju.

Potem ko maskaro prvič odpremo in jo začnemo uporabljati, jo moramo pravilno shranjevati. Stik z vodo in premočna toplota lahko porušita ravnovesje sestavin v izdelku, to pa lahko povzroči vzdražene oči ali pa otekle in rdeče veke. “Če začutimo, da nas oči ščemijo ali pečejo, se  maskare znebimo,” pravi sogovornica.

Pravilna uporaba

Maskaro uporabljamo tako, da s krtačko potegnemo od korena proti vrhu trepalnic. Začnemo na sredini trepalnic, nadaljujemo proti zunanjemu delu in šele nato obarvamo notranji del. Zgornje trepalnice na sredini veke obarvajmo močneje – to oko optično poveča – in ob zunanjem robu veke – to oko podaljša. Brez škode pa lahko zanemarimo trepalnice tik ob notranjem očesnem kotu, saj enakomerno obarvane dajejo vtis okroglega očesa,” pojasnjuje Fabjanova.

Barve in struktura

Moda ličenja priporoča tri barvne odtenke maskar – črno, temnomodro in temnorjavo. Čeprav so razlike med odtenki skoraj neopazne, z njimi dosežemo poseben učinek. Sivkastomodre oči postanejo z modro maskaro še bolj modre, rjave pa dobijo s temnorjavo maskaro posebno žametno mehkobo. "Trepalnice bodo videti gostejše in daljše, če jih boste pred ličenjem napudrali s pudrom v prahu," predlaga vizažistka. V vsakem primeru pa pazite, da trepalnic ne namažete s kremo, saj se bo maskara lahko hitro razmazala. Kremne maskare dajejo več leska, bolj negujejo kot maskare, obstojne v vodi, ki naj bi v normalnih okoliščinah prenesle veliko količino vlage.

Namigi za ličenje:

Majhne oči: Z maskaro bolj poudarimo konice trepalnic. Tudi obrvi ne smejo biti pregoste.
Oči so preblizu: Z maskaro bolj poudarimo trepalnice proti zunanjemu očesnemu kotu.
Udrte oči: Izogibajmo se pretankim obrvem, z maskaro pa bolj poudarimo konice trepalnic. 
Izstopajoče oči: Z maskaro poudarjamo korene trepalnic.

Zanimivosti

Dolžina, barva in gostota  trepalnic so določene v genih. Barva trepalnic je, v nasprotju z barvo las, ki se spreminja, trajna. Trepalnice s starostjo ne posivijo. Tudi njihova rast – razen v primeru bolezni – ne nazaduje. Na zgornji veki zraste od 90 do 160 od 8 do 12 milimetrov dolgih trepalnic, na spodnji veki pa le od 75 do 80 trepalnic, ki dosežejo samo od 6 do 8 milimetrov. Trepalnice imajo razmeroma kratko življenjsko dobo; izpadejo že po nekaj mesecih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.