Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Minusi sredstev za sončenje

sončenje, bikini, zaščitna sredstva Shutterstock
Ves čas vam trobimo, da na sonce nikoli ne smete nezaščiteni. A sredstva z zaščitnim faktorjem naj bi imela tudi neprijetne skrivnosti, opozarjajo raziskovalci.

Potrošnik kupi sredstvo z zaščitnim faktorjem in predvideva, da ga bo ustrezno ščitilo pred UVA- in UVB-žarki, v resnici pa dobra petina v EU testiranih proizvodov ne varuje pred celotnim spektrom sončnih žarkov, so zapisali strokovnjaki univerze v Nantesu. Neprofitna organizacija Environmental Working Group iz Washingtona pa je pod drobnogled vzela približno 1.400 sredstev z zaščitnim faktorjem in prišla do zanimivih ugotovitev. Sledijo tri pomembnejše.

Vitamin A ni vedno nedolžen. Vitamin A v kreme, losjone, olja in druga negovalna in zaščitna sredstva dodajajo, da bi pomagal "preprečevati staranje". A podatki ameriškega nacionalnega toksikološkega programa kažejo, da retinil palmitat, sestavina vitamina A, ki je v več kot 40 odstotkih testiranih sredstvih z zaščitnim faktorjem, lahko poveča tveganje za nastanek kožnega raka, če se nanaša na kožo, izpostavljeno soncu. Kar seveda se, saj gre za sredstva, ki so namenjena ravno zaščiti pred soncem. "Če je varnost neke sestavine pod vprašajem, se ji izogibajte. Še vedno je veliko krem, v katerih ni retinil palmitata," pravi Robert J. Friedman, onkolog z New York University School of Medicine. Poleg vitamina A sta sumljiva še oksibenzon in oktinoksat, ki ju pri laboratorijskih poskusih na živalih povezujejo z dermatitisom in hormonskimi spremembami.

Zaščitni faktor ni nujno učinkovit. Na veliko zaščitnih sredstvih številka zaščitnega faktorja označuje blokiranje UVB-žarkov, ne pa tudi UVA-žarkov, ki so krivi za staranje kože in nastanek kožnega raka. UVA-žarke blokirajo sestavine, kot so titanov dioksid, cinkov oksid, avobenzon ali meksoril SX, zato izberite sredstva s temi sestavinami, ki dobro ščitijo kožo. Strokovnjaki sicer poudarjajo, da je uporaba sredstev z zaščitnim faktorjem le eden od načinov zaščite pred soncem, ter priporočajo zadrževanje v senci in uporabo (zaščitnih) oblačil.

Kopalci onesnažujejo morje. Vsako leto naj bi v morjih in oceanih končalo več tisoč ton sredstev z zaščitnim faktorjem. Sestavine v njih so najbolj nevarne za koralne grebene, opozarja študija Environmental Health Perspectives.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.