Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Možgani zaprejo oči, da bi slišali glasbo

Ko poslušate glasbo, zaprite oči. Žurnal24 main
Strokovnjaki so ugotovili, da lahko možgani izključijo našo zmožnost videnja zato, da bi laže slišali glasbo in kompleksnejše zvoke.
Eksperiment
Raziskovalci iz Wake Forest University Baptist Medical Centra in univerze v Severni Karolini so pri poskusih uporabili magnentno resonanco, ki v realnem času meri spremembe v možganskem delovanju na osnovi pritoka krvi v različne predele možganov. V poskusu je sodelovalo 20 glasbeno neizobraženih študentov in 20 strokovnih orkestralnih zborovodij, ki so bili stari med 28 in 40 let. Medtem ko so ležali v "tunelu", so jim predvajali dva različna tona nekaj tisočink sekunde narazen in jih prosili, naj povedo, kateri je bil predvajan prvi. Da bi bil poskus enakovreden glede na predhodno znanje, so izkušenim glasbenikom nalogo malce otežili.
Predstavljajte si razliko med poslušanjem sogovornika v tihi sobi ali v hrupnem prostoru – v slednji boste težje sledili dogajanju okoli sebe.

Ugotovitve

Raziskava je pokazala, da obe skupini med slušnimi opravili preusmerita možgansko dejavnost od vizualnih k slušnim področjem. Težje kot so postajale naloge, več pozornosti so neglasbeniki usmerjali k slušnim področjem, saj so se težje skoncentrirali. Pri težjih nalogah so bile spremembe v delovanju pri izkušenih glasbenikih manj vidne kot pa pri neglasbenikih. Na določeni točki pa tudi izkušeni glasbeniki niso mogli več slediti vizualnemu področju, kar pomeni, da je njihovo dolgoletno glasbeno udejstvovanje pripomoglo k izraziti prednosti v načinu, kako so organizirani njihovi možgani.

Dobro uglašeni možgani
Jonathan Burdette, vodja raziskave, pravi: ''To je kot zapiranje oči, da bi slišali glasbo. Predstavljajte si razliko med poslušanjem sogovornika v tihi sobi ali v hrupnem prostoru – v slednji boste težje sledili dogajanju okoli sebe.''
Ugotovitve raziskave predstavljajo mehanizme, ki jih možgani razvijejo v trenutku zmede in so uporabni na številnih področjih. Drugi raziskovalci so odkrivali tudi fleksibilnosti te zmožnosti, saj so ugotovili, da se tovrstno delovanje možganov lahko spremeni z visoko specializiranim treningom in izkušnjami.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.