Magazin > Lepota & telo
1836 ogledov

Nastavitev atlasa: 180 evrov za poseg

hrbet Shutterstock
Metoda, na katero Slovenci odhajajo v Zagreb, se uveljavlja tudi pri nas.

Atlas v izpahnjenem položaju zateguje mišice ter zaradi trajnega pritiska na hrbtenjačo, živce in krvne žile povzroča telesne in duševne motnje,” pravi Katja Jus, specialistka za atlas. “Pojavljajo se težave, kot so bolečine v ledvenem predelu, boleč vrat in ramenski obroč, migrenski in tenzijski glavoboli, slabša koncentracija, utrujenost, hormonalno neravnovesje, mravljinčaste okončine, bolečine v sklepih, skolioza in lordoza,” našteva.

Pritisk na hrbtenjačo

Osemindevetdeset odstotkov ljudi se z rotiranim atlasom rodi. Izpah atlasa deluje, “kot da so žile prepognjena vrtna cev, ki onemogoča normalen pretok krvi v možgane, hkrati atlas pritiska na hrbtenjačo in s tem onemogoči normalen pretok informacij po živcih. Ker daje slabšo oporo glavi, so vratne mišice konstantno obremenjene. Z nastavitvijo se žile, živci in mišice sprostijo,” pojasnjuje Jusova.

Uradna medicina

Na Hrvaškem ortopedi svojim pacientom že svetujejo nastavitev atlasa, v Švici pa nastavitev atlasa krije zdravstveno zavarovanje. “Pri nas je sam postopek dokaj nov, vendar že delamo določene korake za sodelovanje z drugimi uveljavljenimi metodami,” dodaja specialistka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.