Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Prve ure po okužbi ključne

aids Shutterstock
Letos skoraj 20 okužb več kot lani. Prevladujejo homoseksualni moški, med okuženimi tudi pet otrok.

Zdravila za zdravljenje virusa HIV so danes tudi preventivna. “Idealno je, da se po izpostavitvi začnemo zdraviti v prvih 48 urah, še bolje pa v prvih štirih, saj lahko tako v več kot 90 odstotkih preprečimo okužbo,” pravi Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Prvi mesec po okužbi je idealen čas za zdravljenje, s katerim varujemo imunski sistem, nadaljuje sogovornik. Okužbe, prepoznane pozneje, pa zdravijo po več kriterijih.

Najbolj kužni v prvih

Takojšnje zdravljenje obolelim podaljša življenjsko dobo, omogoči kakovostnejše življenje in manj zapletov, hkrati pa deluje preventivno za družbo, v kateri oboleli živi. Tomažič razlaga: “Če osebo zdravimo, za 96 odstotkov zmanjšamo možnost, da okuži svojega partnerja.” Oseba je najbolj kužna v prvih treh mesecih po okužbi; če na primer okuži deset drugih, jih bo šest okužila prav v prvih treh mesecih, dodaja infektolog.

Okužimo se lahko večkrat

Oseba, ki je že okužena z virusom HIV, se lahko vnovič okuži. “Pozitivnim osebam vedno povemo, da morajo, čeprav bodo našli prav tako pozitivnega partnerja, biti previdni. Naključni pozitivni partnerji so lahko nevarni, saj jih lahko okužijo z drugim tipom virusa – predvsem z odpornim virusom, če je ta oseba neredno jemala zdravila in razvila odporen virus,” pojasnjuje.

Zdravljenje v nosečnosti

V Sloveniji imamo trenutno pet otrok, okuženih z virusom HIV, ki so se rodili pozitivnim mamam. V omenjenih primerih so okužbo mame odkrili po porodu in je niso zdravili. Vse nosečnice, ki so jih zdravili v zadnjih letih, pa so rodile HIV-negativne otroke.
Če okužbo z virusom odkrijemo med nosečnostjo, začnemo zdravljenje takoj, da zmanjšamo koncentracijo virusa na določeno mejo. Tako je možen naravni porod in carski rez ni potreben. Po porodu jemlje mama zdravila še naprej, prvih šest tednov pa tudi otrok. S tem zmanjšamo možnost prenosa virusa z mame na otroka z 35 odstotkov na od dva do tri odstotke,” pravi Tomažič.

Okužen oče

Zakonski par, v katerem je okužen moški, ima lahko otroke, na katere se virus ne prenese. “Spermo se lahko spere in z njo oplodi mamo,” razkriva sogovornik. O tej možnosti so se pri nas sicer že pogovarjali, a takšnega posega še niso izvedli.

Spolnost in prenos virusa

Možnost. Pri enem spolnem odnosu z okuženim moškim je v povprečju manj kot 0,5-odstotna možnost za prenos. Če prejema zdravila, je odstotek še manjši. “A obstaja in se je že zgodilo. Tudi pri nas. Okuženi je okužen vse življenje,” poudarja Tomažič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.