Magazin > Lepota & telo
42 ogledov

V prtljagi vedno kondom

kondom, telo, seks Shutterstock
Varna spolnost. Nobena metoda kontracepcije ni stoodstotna. Mladi vse prevečkrat pozabljajo na spolno prenosljive bolezni.

"V Sloveniji lahko govorimo o fenomenu na področju varne spolnosti. Nimamo sistematičnega programa varne spolnosti – niti v šolskem sistemu –, vendar po raziskavah opažamo, da so mladi pri nas po eni strani vse bolj predčasno spolno aktivni, po drugi strani pa vse odgovornejši," nam je zaupala Evita Leskovšek z inštituta za varovanje zdravja. Mladostniki se zavedajo nezaželene nosečnosti kot posledice nezaščitenih spolnih odnosov, "vendar vse pogosteje pozabljajo na spolno prenosljive bolezni (SPB)”, je dodala Andreja Komel, vodja projekta Ljubezen in spolnost. Posledice nezaščitenih odnosov so lahko tudi psihosocialne; pojavljajo se lahko travme in dolgoročne posledice v duševnem zdravju.

Kontracepcija in kondom

Glede na rezultate mednarodnih raziskav je čas dopustov zaradi novih poznanstev, avantur in intimnih stikov povezan tudi s tveganji za morebitno okužbo s SPB, vključno s HIV in aidsom, je opozorila Leskovškova. "Tukaj je na mestu absolutno upoštevanje formule ABC," je svetovala in dodala, da v stroki zagovarjajo dvojno zaščito – poleg kontracepcijske metode, ki večinoma ne ščiti pred okužbo, zaščito s kondomom. SPB se namreč lahko prenašajo pri vaginalnem, analnem in oralnem spolnem odnosu, veliko ljudi, ki so že okuženi s SPB, virusom HIV, klamidijo in herpesom, pa na zunaj teh okužb ne kaže.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.