Magazin > Lepota & telo
65 ogledov

Nizka samozavest vpliva na uspeh žensk

dekle lepota ženska Shutterstock
Nizka samozavest pri ženskah lahko močno vpliva na njihov uspeh v prihodnosti, saj se nočejo udeleževati aktivnosti, ker mislijo, da ne izgledajo dovolj dobro.

Raziskava, ki jo je pred časom naredila znamka Dove, je pokazala, da nizka samozavest pri dekletih, starih od 11 do 17 let, močno vpliva na kasnejši razvoj. Večina zaradi slabe samopodobe namreč noče sodelovati pri različnih aktivnostih in dejavnostih, ker so prepričane, da niso videti dobro. Ker ne vidijo svojega pravega potenciala in so negotove, lahko to resno ogrozi njihovo osebno in karierno prihodnost.

Rezultati so med drugim še pokazali, da kar dve od treh deklet, ki imajo težave s samozavestjo, opustijo športno aktivnost in se le stežka vrnejo v telovadnico. Le ena od treh pa je samozavestna, da bo imela v prihodnosti uspešno kariero. To močno vpliva na razvoj medicinskih in pravnih poklicev; raziskave kažejo, da število zdravnic in pravnic v zadnjih letih močno pada.

Skoraj polovica deklet, ki so bile zajete v raziskavo, se je opisala kot "povprečno" in "navadno" (45 odstotkov), deset odstotkov pa jih zase pravi, da so "neprivlačne" in "grde". Več kot polovica (53 odstotkov) je prepričana, da bi bile srečnejše, če bi bile lepše.

Kako izboljšati samozavest?

Za utrjevanje samozavesti ni nikoli prepozno, pri tem vam lahko pomagajo tudi delavnice. Ena od takšnih bo naslednji torek, kjer se boste naučili ojačati energijo in zbirati notranjo moč. Delavnica je brezplačna in je namenjena vsem, ki si želijo stabilnosti, premikov ter boljšega odnosa do sebe in drugih. Več o delavnici si preberite tukaj, prijavite pa se lahko preko e-maila: erika.zlogar@gmail.com.