Magazin > Lepota & telo
15645 ogledov

Penisi vse manjši, to je razlog

Penis
Moški spolni ud se zaradi onesnaženja zmanjšuje, opozarja znanstvenica Shanna Swan.

Dr. Shanna Swan je odkrila, da kemikalije, imenovane ftalati, povzročajo rojstva otrok s poškodovanimi genitalijami, kot poroča Sky News. Dr. Swan pravi, da se človeštvo sooča z "eksistencialno krizo"  ravno zaradi ftalata, kemikalije, ki se uporablja pri proizvodnji plastike in da to vpliva na endokrini sistem, ki proizvaja hormone. Kot rezultat tega onesnaženja se vedno več otrok rodi z majhnimi penisi, še piše dr. Swan.

Njena knjiga z naslovom Count Down preučuje, "kako sodobni svet zmanjšuje število semenčic, spreminja reproduktivni razvoj moških in žensk ter ogroža prihodnost človeške rase". Raziskava dr. Swan se ukvarja s preučevanjem ftalatnega sindroma. Pri podganjih zarodkih, ki so bili izpostavljeni omenjenim kemikalijam, so odkrili, da je velika verjetnost, da se rodijo s skrčenimi spolovili.

Ugotovila je tudi, da imajo moški človeški potomci, ki so bili v maternici izpostavljeni ftalatom, krajšo anogenitalno razdaljo - kar je koreliralo z volumnom penisa. Omenjena kemikalija se v industriji sicer uporablja za ustvarjanje prožnejše plastike, vendar dr. Swan pravi, da je tudi del igrač in hrane, ki lahko škoduje razvoju.

Ftalati posnemajo hormon estrogen in tako motijo ​​naravno proizvodnjo hormonov v človeškem telesu, kar so raziskovalci povezali z motenjem spolnega razvoja dojenčkov in tudi vedenja odraslih. Swan, profesorica okoljske medicine in javnega zdravja v bolnišnici Mount Sinai v New Yorku, se s svojim delom opira na vrsto strokovno raziskovalnih študij.

Študije, objavljena leta 2017, ki so vključevale skoraj 45.000 zdravih moških, so pokazale, da se je raven semenčic pri moških v zahodnih državah v zadnjih štirih desetletjih zmanjšala za več kot 50 odstotkov. Swan meni, da stopnja hitro upadajoče plodnosti pomeni, da večina moških do leta 2045 ne bo mogla več ustvariti uporabne sperme.

Komentarjev 1
  • puys 11:39 26.marec 2021.

    Znak, da se bliža konec naše civilizacije. Nič hudega, nismo prva in ne zadnja.