Magazin > Lepota & telo
69891 ogledov

Pet slabih nasvetov, nad katerimi se ginekologi zgrozijo

Ginekologinja Profimedias
Ginekologi so odkrili, katerih pet nasvetov nikakor ni vredno poslušati. A ne le, da ni vredno, lahko je tudi zelo nevarno …

Mit številka 1: Če se tik pred ejakulacijo umakne, ne morem zanositi

Eden izmed največjih mitov je, da ženska ne more zanositi, če se partner tik pred ejakulacije umakne. A to na žalost ni zanesljiva metoda kontracepcije, saj spermiji svojo pot najdejo tudi pred ejakulacijo, zato lahko s to nezanesljivo metodo pride do nezaželene nosečnosti. Po raziskavi časopisa Contraception kar 4 odstotke žensk zanosi na ta način. 

Mit številka 2: Moja mama je zanosila pri 40-ih, zato imam še čas

Res je, da boste v menopavzo verjetno vstopile v podobnih letih kot vaša mama, a v poznih tridesetih ali štiridesetih je težje zanositi, ne glede na genetiko. Pri petindvajsetih smo na vrhuncu plodnosti in možnosti za zanositev na mesečni ravni je 15- do 20-odstotna, do štiridesetega leta ta možnost postale le 5-odstotna. Prav tako je kar 85 do 90 odstotkov zarodkov po štiridesetem genetsko nepopolnih, zato ne čakajte predolgo. Če še niste srečali gospoda pravega, je morda vredno razmisliti o tem, da svoja jajčeca zamrznete za prihodnost. 

Mit številka 3: Ah, saj so samo glivice 

Tudi če je nekaj videti kot običajna glivična infekcija, je nikoli ne bi smeli zdraviti sami, na svojo roko kupovati zdravil ali zdravniškega nasveta poiskati kar preko telefona. Obstajajo namreč bolezni, ki so na prvi pogled videti kot običajna glivična infekcija, a jih je potrebno zdraviti z drugimi zdravili, kot so na primer bakterijske okužbe ali herpes. Tako da se po pravo zdravilo vedno raje odpravite k zdravniku. 

Mit številka 4: Če sem poročena, ne rabim redno na PAP test 

Če imate le enega spolnega partnerja ali že dolgo niste imele spolnih odnosov, to ni razlog, da ne hodite na PAP test. Redno ga morajo opraviti prav vse ženske, saj je le to učinkovita metoda za odkrivanje raka na materničnem vratu. Povod za to vrsto raka je namreč virus HPV, ki lahko miruje kar nekaj let, preden razvije celice, ki  privedejo do nastanka raka. Tako da tudi zadnji negativen bris še ne pomeni, da ste varne, tudi če imate le enega spolnega partnerja ali ste vzdržne. 

Mit številka 5: Noseča sem, jesti moram za dva

Na žalost to ne drži. Noseča ženska na dan potrebuje le 300 do 350 kalorij več v prvem trimesečju in 500 kalorij več v zadnjem tromesečju, če ne nosi dvojčkov. Torej ne 2000 kalorij več, kot je sicer priporočljivo za odraslo osebo. Pretiravanje s hrano lahko privede do diabetesa, visokega krvnega tlaka in carskega reza.

Komentarjev 1
  • Majazmaja 12:07 08.oktober 2020.

    Če sem poročena, ne rabim redno na PAP test -> kakšen stavek pa je to? 'Ne rabim redno na PAP test.' A. H. F.: MARŠ NAZAJ V 1. RAZRED OSNOVNE ŠOLE!!!

Sorodne novice