Magazin > Lepota & telo
4998 ogledov

Pozor, ti kozmetični produkti so zdravju nevarni!

Senčila v prahu pred nanosom s čopiča ali blazinice nežno razpihajte. (Foto: Shu Žurnal24 main
Pozor, ti kosi kozmetike imajo lahko hude posledice!

Bleščice, majhne in velike, v razpršilu ali kremah so nevaren lepotni proizvod tako za zdravje kot za okolje. Vsi ti produkti vsebujejo majhne koščke nerazgradljive plastike, ki ima lahko hude posledice za naše oči, pljuča in zdravje na splošno.

Bleščice so majhni koščki plastike, ki so večinoma sestavljeni iz tanke plasti plastike in tanke plasti barvnega aluminija. Teh majhnih koščkov ni mogoče reciklirati, saj jih je težko razbiti na osnovne komponente, hkrati pa so tako majhni, da v procesu recikliranja lahko zamašijo stroje in so tako za reciklažo neprimerni. 

"Mislim, da bi vse vrste bleščic mogli prepovedati, proizvajalci pa ne bi smeli  proizvajati plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in ne sprejeti nobene odgovornosti za škodo, ki jo povzročijo okolju," pravi specialistka za varstvo okolja dr. Trisia Farrelly. Ko bleščice odstranimo namreč pogosto končajo v odtočnem kanalu in zaradi svoje majhne dimenzije preidejo vse ovire ter končajo v rekah in morjih, kjer v obliki usedlin predstavljajo skoraj nevidno, a nevarno obliko onesnaženja. Ta absorbira različne kemikalije iz okolja in tako postane še nevarnejša. Enako kot druge vrste majhne plastike, se z bleščicami lahko hrani plankton, s planktonom pa večje ribe, ki jih nato pojemo ljudje in s tem tudi majhne koščke plastike. Ni postopka, ki bi bleščice lahko odstranil iz hrane. Raziskave so že pokazale, da v vodi po vsem svetu obstaja zaskrbljujoča količina mikroplastike. Poleg tega ne gre mimo dejstva, da vsak tak drobni delec potrebuje približno tisoč let, da razpade.

Bleščice pa v organizem ne zaidejo le preko hrane, ampak tudi z vdihavanjem. V zraku je veliko število mikrodelcev plastike, ki jo ljudje vdihnemo v pljuča in s tem v krvni obtok. Nevarne so lahko tudi za oči, sploh če imajo ostre robove, ki lahko poškodujejo roženico, zato morate biti pazljivi, da so kozmetične bleščice brez ostrih robov.

Alternativa bleščicam je naravni puder mica, ki se sveti in se lahko meša z ostalimi kozmetičnimi proizvodi. Obstajajo tudi biološke bleščice, ki so izdelane iz celuloze in evkaliptusa, na telo pa se jih nanaša s pomočjo gela aloe vere. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice