Magazin > Lepota & telo
98 ogledov

Pri izbiri oblačil bodite previdni

oblačila Shutterstock
“Ko odpiraš vrečke s kavbojkami, moraš paziti, da ne vdihneš zraka iz vrečke, saj močno smrdi po amonijaku. Nekajkrat se mi je že pošteno zavrtelo v glavi,” nam je povedala prodajalka v trgovini z oblačili, ki je želela ostati anonimna.

Po spletu kroži tudi  sporočilo, ki opozarja na strupene kemikalije v oblačilih. Varnost oblačil na slovenskem trgu sicer preverja inšpekcija za kemikalije.

Uradno pri nas ni strupov

Nadzor nad tekstilijami se po navedbah urada za kemikalije sicer izvaja tudi prek evropskega sistema obveščanja Rapex. “Povprečna mesečna količina pregledanih tekstilnih proizvodov je okoli 50. Lani na slovenskem tržišču ni bilo najdenih spornih proizvodov,” so nam zagotovili na uradu.“Pri nadzoru se inšpekcija osredotoča predvsem na tekstilne izdelke kitajskega, indijskega, filipinskega, tajvanskega in turškega izvora, tekstilne izdeleke živih barv, pri katerih je večja možnost prisotnosti aromatskih aminov, in tekstilne izdelke, ki prihajajo v neposreden stik z kožo, na primer spodnje perilo, pižame, nogavice, majice, spalne srajce in kopalke,” so pojasnili. Pri izbiri oblačil bodite previdni.

Rakotvorna in alergena

Azobarvila so kemične spojine, ki se uporabljajo v tekstilni, papirni, usnjarski, farmacevtski in živilski industriji. To so snovi, ki lahko z redukcijsko cepitvijo ene ali več azoskupin sprostijo enega ali več aromatskih aminov. “Azobarvila so nevarna za zdravje, ker so rakotvorna, strupena ali nevarna za reprodukcijo, če pa so v stiku s kožo in sluznico ali če jih ljudje inhalirajo ali zaužijejo, povzročajo tudi alergijske reakcije,” pravijo na Uradu Republike Slovenije za kemikalije. “V organizem prehajajo skozi kože, manjši otroci pa jih lahko zaužijejo z žvečenjem takšnih izdelkov. Delavci v proizvodnji barvil pri barvanju izdelkov pridejo v stik z azobarvili skozi kože ali z inhalacijo.

Komentarjev 1
  • iiiiiiiiiii 13:13 25.marec 2012.

    Delam v prodajalni z oblačili in kadar prevzamljam blago pridno kiham. Nekateri izdelki ob dotiku s kožo povzročajo izpuščaje.Kadar kupujete po nizkih cenah, ali v akcijah morate vedeti, da je vse »kitajsko«. Proizvajalcev ne zanima naše zdravje. Veliko ...prikaži več ljudi kupuje poceni, ker nimajo denarja. Oblačila dobro in večkrat operite pred uporabo.Lp