Magazin > Lepota & telo
293 ogledov

Testiranje kozmetike na živalih

obraz Shutterstock
Večina oznak je zavajajoča. EU testiranj še ne bo popolnoma prepovedala.

Javnega seznama, s katerega bi bilo razvidno, katera kozmetika je bila testirana na živalih, ni, ker je to poslovna skrivnost,” na vprašanje, kje dobimo informacije o kozmetiki, ki ni bila preizkušena na živalih, odgovarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Medtem na Veganski iniciativi opozarjajo, da so oznake in napisi na kozmetiki, kot so Ni testirano na živalih, različni zajčki in zeleno listje, ravno tako zavajajoči oziroma le deloma resnični. Po navadi pomenijo le, da na živalih ni bil preizkušen končni kozmetični izdelek. Število takih oznak narašča s številom ozaveščenih potrošnikov, ki z nakupom kozmetike ne želijo podpirati mučenja živali.

zajec | Avtor: certifikat certifikat
Program Leaping Bunny

Za najzanesljivejši dokaz, da kozmetika ali njene sestavine niso bile preizkušene na živalih, trenutno velja znak Leaping Bunny. Podjetje, ki ga želi pridobiti, ne sme kupovati sestavin pri dobaviteljih, ki izvajajo takšna testiranja. Program Leaping Bunny je nastal z združitvijo osmih nacionalnih skupin za zaščito živali, uvedli so enoten standard za certifikat in mednarodno priznani logo.  Na njihovi spletni strani Gocrueltyfree.org lahko najdete tudi seznam kozmetike s certifikatom.

Popolna prepoved še daleč

Evropska unija (EU) sicer dovoljuje tri teste na živalih; popolna prepoved testiranja in prodaje izdelkov, ki so testirani na živalih drugod po svetu, naj bi začela veljati leta 2013.  “Bolj ko se to leto približuje, verjetneje je, da se bo uresničil črni scenarij, ki se ga bojimo vsa društva za zaščito živali po svetu. EU namreč zdaj razmišlja o podaljšanju roka glede popolne odprave testiranj na živalih, ta pa bi se lahko podaljšal celo za deset let!” pravi Diana Vlahinič iz Društva za zaščito živali Ljubljana.

Alternativni testi

Na alternativni način je bilo preizkušenih že okoli osem tisoč sestavin, ki se že lahko uporabljajo v kozmetičnih izdelkih. S celično toksikologijo izvajajo teste na umetno vzgajanih kulturah celic, z računalniško tehnologijo pa predvidijo odziv na sestavine. Kljub temu so testi na živalih še vedno najcenejši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.