Magazin > Lepota & telo
12292 ogledov

To se zgodi, če pojeste veliko bučk

Bučke Profimedias

Če imate radi bučke in so pogosto na vašem jedilniku, potem z njimi zaužijete veliko dobrih hranilnih snovi. 

Visoka hranilna vrednost

Bučke vsebujejo veliko število pomembnih vitaminov, mineralov in vlaknin ter zelo malo kalorij. Bogate pa so tudi z vitaminom A. 

Bogate z antioksidanti

Antioksidanti v bučkah ščitijo naše oči, kožo in srce ter nas lahko zaščitijo tudi pred nekaterimi vrstami raka, kot je na primer rak prostate. Največ antioksidantov se nahaja v lupini. 

Doprinesejo k dobri prebavi

Bučke so polne vode, kar pomeni, da so lahko prebavljive. Poleg tega vsebujejo celulozo, topljiva vlakna, ki so hrana za dobre in koristne bakterije v črevesju.

Pomagajo pri težavah s povišanim krvnim sladkorjem

Bučke so izvrstna zamenjava za testenine, v trgovinah namreč obstajajo že številni pripomočki, s katerimi z lahkoto naredite bučne rezance. S tem zmanjšate vnos ogljikovih hidratov, kar je idealno tudi za tiste s povišanim krvnim sladkorjem. Vlaknine v bučkah namreč stabilizirajo nivo sladkorja v krvi, kar pomeni, da lažje nadzorujete lakoto, kar velja za vso zeleno zelenjavo in sadje. 

Ohranjajo zdravo srce

Vlaknine v bučkah pa ohranjajo tudi zdravje srca. Ljudje, ki jedo veliko rastlinskih vlaknin, zmanjšajo možnost za srčne bolezni, saj te vlaknine pomagajo zmanjšati holesterol. Dovolj je že dva do deset gramov rastlinskih vlaknin na dan. Poleg tega so bučke polne kalija, ki prav tako pomaga pri znižanju krvnega tlaka in tako zmanjša možnost za srčno kap.

Pomagajo pri hujšanju

Ker imajo malo kalorij, a vsebujejo veliko vlaknin in so bogate z vodo ter imajo visoko hranilno vrednost, se z njihovo pomočjo počutimo site, kar pomaga pri regulaciji apetita. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice