Magazin > Lepota & telo
75 ogledov

Vadba pri 35 stopinjah

Acro joga je zanimiva popestritev osnovne joge. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vroča oziroma topla joga se od običajnega izvajanja joge razlikuje v tem, da vadba poteka v ogrevanem prostoru (temperatura v dvorani je okoli 35 stopinj Celzija, z od 40- do 60-odstotno vlažnostjo), razlaga vaditeljica joge Tanja Tušar.

Voljnejše mišice

Tovrstna vadba se izvaja pri visoki temperaturi, ker so mišice takrat voljnejše, kar zmanjša možnost poškodb. Vročina v prostoru zviša telesno temperaturo, kar zagotovi večjo prožnost telesa in večjo porabo kalorij. Ekstremno potenje pomaga pri odvajanju odvečnih snovi iz telesa, s čimer se telo prečisti in razstrupi, pravi vaditeljica.

Joga, ki jo zmore vsak

Predhodne izkušnje vadbe joge niso potrebne. Vadba je primerna za vsakogar, ne glede na zmogljivost in telesno težo. “Naloga vaditelja je, da vodi in motivira, vsak pa mora sam oceniti, do kod sežejo njegove sposobnosti,” dodaja. “Na toploto se vsakdo odzove drugače; nekaterim prija, nekateri pa potrebujejo nekaj časa, da se privadijo. Če se med vadbo preveč pregrejete, sedite v začetni položaj otroka in dihajte. Vadbi se lahko vnovič pridružite, ko ste pripravljeni,” pojasnjuje Tušarjeva. Vadba traja 90 minut.

Pri izvajanju ni omejitev

Tovrstna vadba zahteva precej vztrajnosti, a rezultati se pokažejo zelo hitro. “Vadbe se lahko udeležite, kolikor pogosto lahko, najbolje petkrat na teden vsaj v prvih dveh, treh mesecih,” še pravi vaditeljica. Takšen tempo vadbe telesu koristi. “Več truda ko boste vložili v vadbo, večje koristi bosta imela vaše telo in um,” sklene.

Joga za začetnike

1. Voda. Pred vadbo spijte veliko vode. Na splošno velja, da morate spiti veliko vode vsak dan, ne samo na dan vadbe.
2. Hrana. Vsaj dve uri pred vadbo ne uživajte hrane. Lakoto potešite z manjšo količino sadja.
3. Oblačila. Naj bodo oprijeta, lahka in primerna za šport.
4. Za vadbo potrebujete. Blazino za jogo, veliko brisačo in vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.