Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Vadite le, če ste zdravi

ženska, tek Shutterstock
Imunski sistem. Poslušajte svoje telo in počivajte, če se ne počutite dobro.

"Telesna vadba je še posebno dandanes, ko večina ljudi dan presedi in je pod velikim duševnim stresom, kljub svojim pozitivnim učinkom na telo in duha za telo dodaten stres," pravi zdravnik in specialist za regeneracijo v procesu treninga Bojan Knap. Prehladna obolenja telo oslabijo, zato je vadba zadnja stvar, ki jo takrat potrebujete.

Prisluhnite telesu

"Kadar je organizem kakorkoli prizadet, ni dobro posegati v že načete rezerve," pojasnjuje Knap. "Najbolje je, če pri vadbi upoštevate načelo kenijskih tekačev, ki vedno tečejo po počutju. Če se ne počutimo dobro, se vsakršna telesna dejavnost odsvetuje," poudarja. Tudi če gre le za blažji prehlad, se vadbi raje odrecite, saj bo trening poslabšal stanje, nekajdnevni premor zaradi bolezni pa tudi ne bo bistveno zmanjšal vaše telesne pripravljenosti. "Bodite prizanesljivejši do sebe in si dovolite nekaj dni počitka," svetuje strokovnjak.

Preverite in izmerite

Glede na to, da imajo različni ljudje različna merila glede dobrega počutja, si lahko pri odločanju, ali vaditi ali ne, pomagate tudi z meritvijo srčnega utripa. "Dober pokazatelj počutja je srčni utrip v mirovanju; merite si ga vsako jutro. Če je nenadoma povišan, je to znak, da z vašim telesom ni vse tako, kot bi moralo biti," še pravi Knap.

Zmernost je najboljša

Tudi sicer bodite pri vadbi pozorni na to, da ne pretiravate v želji po doseganju čim boljših rezultatov, saj je lahko končni učinek ravno nasproten želenemu. "Tisti, ki zelo veliko tečejo, za prehladi obolevajo ravno toliko kot tisti, ki nič ne tečejo, zmerni rekreativci pa so najbolj zdrava populacija," dodaja Knap. Tudi glede zimskih temperatur ravnajte po zdravi pameti. "Kadar je zelo mrzlo in se temperature spustijo globoko pod ničlo, na prostem ne izvajajte najtežjih vaj, brez skrbi pa se v mrazu lahko lotite zmernejših naporov," še svetuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.