Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Vse več moških strada

moški Shutterstock
Glede na podatke britanske nacionalne zdravstvene organizacije vse več moških prihaja v bolnišnico na zdravljenje zaradi motenj prehranjevanja.

Čeprav sta anoreksija in bulimija znani kot ženski prehranjevalni motnji, so strokovnjaki v zadnjem času opazili velik vzpon števila moških, ki trpijo zaradi teh bolezni. V zadnjem letu naj bi se število obolelih moških v Veliki Britaniji povečalo za 16 odstotkov, poroča CRC Health Group.

Strokovnjaki trdijo, da se je preobrat zgodil zaradi velikega družbenega pritiska na moške, ki delajo vse za to, da bi bil njihov videz kar najbolj popoln. Pritisk je tako močan, da so tudi pripadniki močnejšega spola ponotranjili prepričanje o pomembnosti videza, kar ima izreden vpliv na šibko samopodobo. Sodoben moški mora biti mišičast in brez grama maščobe. Tako se jih vse več želi približati videzu lepotnih idealov, ki prihajajo iz Hollywooda.

Glede na podatke britanske nacionalne zdravstvene organizacije so lani zaradi motenj hranjenja v bolnišnico sprejeli 228 moških, med katerimi je bilo 78 najstnikov v starosti do 14 let in 39 najstnikov med 15 in 18 letom. "Ne moremo trditi, da je danes takih motenj pri moških več, kot jih je bilo v preteklosti, trdimo lahko le to, da se je zavest spremenila in se jih vse več odloči za zdravljenje. V preteklosti zaradi družbene stigme, saj bolezen večinoma dojemajo kot žensko, niso poiskali strokovne pomoči," je povedala Mary George, vodja za odnose z javnostmi pri organizaciji Premagajte motnje hranjenja (Beat eating disorder) iz Velike Britanije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.