Magazin > Lepota & telo
62 ogledov

Z vrta na krožnik v enem dnevu

korenje Shutterstock
Lokalna hrana vsebuje več hranilnih snovi kot tista, ki pripotuje od daleč.

“Najbolj zdravo je uživati sezonsko lokalno pridelano hrano, ker ima ta v primerjavi s hrano, ki je k nam pripotovala od daleč, veliko več hranil,” pravi Mojca Koman, živilska tehnologinja in strokovnjakinja za zdravo prehrano. “Kar je bilo pridelano blizu nas, je od vrta do mize potovalo zelo kratek čas in je bilo nabrano v najboljšem trenutku zrelosti,” pojasnjuje. Sadje in zelenjava iz drugih držav sta zaradi dolge poti obrana še nezrela in med potjo ne moreta razviti enake hranilne vrednosti, kot če bi zorela naravno.

Telesu dobro znana hrana

Pomen lokalne prehrane pa po mnenju Komanove ni le ta, da je najkakovostnejša. “Ljudje smo navajeni hrane, ki izhaja iz našega naravnega okolja, nanjo smo prilagojeni. Tisto, kar nam narava sezonsko ponuja, je to, kar naše telo v tistem trenutku najbolj potrebuje,” meni strokovnjakinja. Ob tem je pomembno poudariti, da se, če je le mogoče, odločajte za ekološko pridelano lokalno hrano, saj se boste tako izognili pesticidom in drugim strupom ter obenem naredili nekaj za okolje.

Dobrote z vrta tudi v mestu

"Vse več ljudi se tudi v mestnih središčih na vrtovih, terasah, okenskih policah in majhnih zaplatah zemlje odloča za lastno pridelavo hrane, predvsem začimb in zelenjave. Kljub pomislekom, da takšna pridelava ni ravno najbolj ekološka, pa je še vedno bolj zdrava kot nakup hrane, ki ni pridelana lokalno. Poleg tega ima ta hrana dodano vrednost. Ljudje smo v takšnih primerih kar malo romantični,” pravi Komanova. “Vsak potrebuje delček stika z zemljo. Če smo hrano pridelali sami, nam tudi veliko bolj tekne in koristi.”

Lokalno hrano lahko naročite tudi na dom

Če nimate časa za obisk najbližje kmetije, ponuja dostavo sveže lokalne hrane na dom vse več podjetij, pri katerih lahko zabojček sveže zelenjave, sadja in druge hrane naročite kar prek spleta, nato pa vam ga ob določeni uri dostavijo na dom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.