Magazin > Lepota & telo
51 ogledov

Začel se je najbolj oblegani dogodek

teden mode fashion week Ivan Rocco
1/32
Saša Despot
V Kinu Šiška se je začel jesenski teden mode, ki ga je sinoči pospremila prva modna revija oblikovalcev Matevža Faganela, Maje Štamol, Urše Drofenik, Sofie Nogard, Irene Funduk in Ivana Rocca.

Prvo modno revijo petega tedna mode, na katerem bo svoje delo v treh dneh predstavilo 21 modnih oblikovalcev, je odprl mladi oblikovalec Matevž Faganel s svojo znamko m*faganel. Njegova kolekcija je sestavljena iz pretežno črno-bele barve, na brvi pa smo videli tudi precej grafičnih potiskov in elegantnih materialov, vse od svile do usnja. Pri kolekciji sta mu tokrat pomagali Ana Lazovski, ki je pripravila lasne dodatke, in Sara Pirc, s katero sta oblikovala minikolekcijo nahrbtnikov.

Kot druga je na brv manekenke poslala priznana oblikovalka Maja Štamol, ki tokratno žensko vidi kot samozavestno in neodvisno. "Takšno, ki svojo zapeljivost občasno poudari z romantično belo. Kadar pa jo opaziš v rdečem, je zmagovalka drznosti in strasti," je o svoji kolekciji povedala Štamolova.

Urša Drofenik je na letošnjem tednu mode predstavila kolekcijo, v kateri se v eno zlijeta arhitektura in narava. "Kolekcija je razigrana, lahkotna, vse je v gibanju. Ostre linije kot polžaste stopnice strogost omehčajo z mehkim videzom lubja. Stroge črte se spogledujejo z mehkobo mečkanine, ki se zlije v pastelne in žive barve. Osnova kolekcije je šifon," pravi oblikovalka.

Poudarek na ženstvenosti ne glede na različna življenjska obdobja je v kolekciji izpostavila tudi Sofia Nogard. Uporabila je lahkotne, prosojne materiale, ki dopuščajo diskreten in nežen vpogled na telo pod njimi. V kolekciji prevladuje črna barva z odtenki nežnih pastelov, ki jih občasno presekajo močni oranžni toni.

Za geometrijske like se je navdušila tudi oblikovalka Irena Funduk, ki je hkrati z novo kolekcijo predstavila novo blagovno znamko funduk.i. Njena kolekcija je primerna za sodobne ženske, ki "se na krilih peruti ponesejo nad kaos ponorelega sveta in začrtanih vzorcev. V novih vsebinah snujejo nov svet – svoj svet."

Kot zadnji oblikovalec prvega modnega večera se je predstavil Ivan Rocco, ki tokrat stavi na preplet barv in vzorcev. Njegova kolekcija vključuje tako ženske kot moške kose. Navdih za ustvarjanje je črpal iz slikarskega sveta, več različnih niti pa spletel v samosvojo kitajsko celoto.

Še več mode danes in jutri

Danes bodo svoje kreacije predstavili Zoran Garevski, Nina Šušnjara, Akultura, Miro Mišljen, Tanja Zorn SQUAT//YounSquat in Aleksandra Brlan, jutri pa Maja Ferme Fashion, Nelizabeta, Mojca Celin, INES atelier (Srbija), Almira Sadar, Nataša Peršuh, Angela Lukanovich in Draž.

Sicer pa teden mode v Sloveniji že od samega začetka velja za enega od bolj obleganih in zaželenih. Estradniki se namreč razburjajo zaradi sedežev v prvi vrsti, zaradi težko dostopnih vstopnic pa marsikdo ostane razočaran. Tukaj si preberite tudi, kdo zasede najbolj zaželene sedeže na tednu mode.

Komentarjev 1
  • Maruša Jenko 22:29 15.oktober 2013.

    Zakaj ne pišete nič o Mesecu oblikovanja, ki se dogaja ta mesec? Dogodek je praktično zanemarjen s strani medijev + obiskovalcev. Vse lepo in prav, da se podpira FW, ampak tudi drugi dogodki si zaslužijo članke. S tem, ...prikaži več, da je Mesec oblikovanja edinstvena izkušnja glede dizajna v Slo (mišljeno glede eventov).S spoštovanjem.