Magazin > Lepota & telo
4069 ogledov

Znanstveniki pravijo, da ta riba vsebuje čudežno sestavino, ki zdravi

Zivljenje 03.03.14, losos, hrana foto: shutterstock Shutterstock
Znanstveniki odkrili, katera vrsta rib znižuje holesterol, saj vsebuje "čarobno" sestavino.

Raziskovalci z Univerze v Koloradu verjamejo, da so odkrili vsaj štiri spojine v ribah, za katere pravijo, da lahko znižajo "slabo" vrsto holesterola. Nutricionisti že dolgo priporočajo vključitev lososa v obroke, saj študije kažejo, da je večja verjetnost, da bodo ljudje, ki ga jedo, vitkejši in brez bolezni. Toda vprašanje, kaj je tisto, kar v lososu nudi zdravstvene koristi, je ostalo večinoma neodgovorjeno - do zdaj. Nova študija, objavljena v Journal of Nutrition, je pokazala, da lahko z uživanjem lososa zaužijete vsaj 30 metabolitov – snovi, ki nastanejo med prebavo ali drugimi kemičnimi procesi. Štirje od teh metabolitov so povezani s pomembnimi izboljšavami srca in ožilja.

V študiji so raziskovalci prosili 41 udeležencev, starih od 30 do 69 let, naj jedo sredozemsko prehrano, ki vključuje ribe, pusto meso, polnozrnate izdelke ter sadje in zelenjavo. Nato so z analizo krvi in ​​drugimi preiskavami ocenili, kako zdrav je njihov srčno-žilni sistem. Testi so bili opravljeni pred in po dieti. Dieta je vključevala dve porciji lososa na teden v dveh pettedenskih obdobjih z mesecem premora. Sodelovali so ljudje s prekomerno telesno težo, vendar nihče ni imel aktivnih presnovnih bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa 2.

Vzorce hrane, ki so jih dali udeležencem, so analizirali tudi v laboratoriju, da bi identificirali njihove metabolite. Raziskovalci so v lososu našli skupno 1518 spojin, ki jih najdemo tudi v drugih živilih, vendar jih je bilo 508 edinstvenih za lososa. Če so raziskovalci našli spojino v lososu, ne pa tudi v drugih živilih, so jo kategorizirali kot spojino, specifično za lososa. Ugotovili so povečanje dveh za lososa specifičnih spojin in dveh metabolitov, za katera je že dolgo znano, da znižujeta holesterol in sta povezana z bolj zdravim kardiovaskularnim sistemom. Mnoge od teh snovi so bile maščobe, kar je še en dokaz o zdravstvenih koristih maščobnih kislin omega-3, ki jih najdemo v ribah. Še več, ugotovili so, da so imeli tisti z visoko koncentracijo teh snovi v krvi večje znižanje celotnega holesterola, holesterola lipoproteinov nizke gostote, trigliceridov in apolipoproteina B, označevalca bolezni srca. "Smo prvi, ki smo identificirali bioaktivne spojine, specifične za lososa, ki se povečajo v plazmi po zaužitju 100 do 200 g lososa na teden. Več teh spojin, specifičnih za hrano, je povezanih s kratkoročnimi izboljšavami kardiometaboličnih kazalcev zdravja," so povedali na Univerzi v Raziskovalci iz Kolorada.

Obstaja več različnih vrst lososa – pet vrst pacifiškega lososa in dve vrsti atlantskega lososa. Divje ulovljeni pacifiški losos na splošno velja za najbolj zdravega. V divjem lososu količina in vrsta omega-3 maščobnih kislin temeljita na algah in planktonu v prehrani rib. Pri gojenem lososu je to odvisno od vrste hrane, ki jo uživajo. Mediteranska prehrana je sestavljena iz veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric, stročnic, oreščkov in oljčnega olja. Številne raziskave so mediteransko prehrano določile za zlati standard prehranjevanja. Študija, objavljena lani, je pokazala, da lahko prehod z običajne zahodne prehrane na sredozemsko prehrano pomaga živeti dlje in prej ko začnete v življenju, tem bolje, še piše portal Miss7.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice