Magazin > Odnosi in prosti čas
1769 ogledov

Kaj je bolj ekonomično: Kupiti ali najeti plovilo?

Pristanišče
Vsako leto z nova iskati primeren čolna za najem ali vzdrževati lasten čoln, kaj se vam bolj splača?

Poletje je čas izletov na morje, počitnic med Hrvaškimi otoki in uživanja v valovih. Če ste oboževalec modrine ste najbrž že kdaj najeli čoln ali razmišljali o nakupu lastnega plovila, s katerim bi se lahko odpravili na letne počitnice. Zbrali smo nekaj informacij, ki vam bodo pomagale pri odločitvi, ali se vam bo splačal nakup čolna ali je pametneje vsako leto najeti čoln.

kornati Magazin Toliko vas bodo stale robinzonske počitnice na Hrvaškem

Naš izračun je zgolj informativne narave. Osnovali smo ga na predpostavki, da se odpravite na dopust s čolnom vsako leto za tri tedne. Lastniki čolna v povprečju preživijo malo več časa na čolnu, tisti, ki jih pa najemajo malo manj, trije tedni so nekakšna zlata sredina. Primerjali smo nakup in najem čolna znamke Merry Fisher 795 s standardno opremo, eno kabino, ki premore štiri ležišča, toaleto in kuhinjo. Notranji motor tega čolna zmore 200 konjskih moči, dolg je 7,95 metrov. V našem izračunu nismo upoštevali inflacije.

Vaš čoln, vaši stroški

Največji zalogaj pri lastništvu čolna je vsekakor sam nakup. Nov čoln vas bo stal okoli 37.000 evrov. Za vzdrževanje in morebitna popravila pa morate na leto s stroški v višini od pet do deset odstotkov nakupne cene (med 1850 in 3700 evrov). Na začetku bo znesek za vzdrževanje in popravila nižji, s časom pa se bo dvigoval, saj se bodo sestavni deli ladje obrabili. Za privez boste na Hrvaškem odšteli okoli 2000 evrov.

Morje | Avtor: Profimedia Profimedia
Za prvo registracijo čolna boste odšteli okoli 100 evrov, nato boste morali plovno dovoljenje podaljšati vsakih pet let, kar bo stalo okoli 60 evrov. Ne smete pa pozabiti na obvezno zavarovanje (najbrž boste želeli skleniti tudi dodatno kasko zavarovanje), ki vas bo na leto stalo za tak čoln okoli 150 evrov na mesec.

 

Manj skrbi in stroškov

Če se odločite za najem čolna, boste za tri tedne v glavni sezoni odšteli okoli 5000 evrov. Pri tem pa vam ne bo treba skrbeti za vzdrževanje plovila, popravila in zavarovanje. Lahko boste vedno najeli najnovejše modele želenega čolna ali tudi kdaj zamenjali za kak drug tip ali velikost čolna.

Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia

Lastniško plovilo boste lahko najbrž brez večjih popravil uporabljali okoli 15 let, tako boste čez leta porabili za morske dopuste okoli 130.000 evrov, najem bi vas v enakem obdobju stal okoli 75.000 evrov.

Najem plovila se vam bo mogoče zdel drag, ko boste prvič pogledali ceno, a vas bo lasten čoln stal kar nekaj deset tisoč evrov več. Razliko lahko zmanjšate z nakupom rabljenega plovila ali oddajanjem čolna v času, ko ga sami ne uporabljate, le težko, pa si boste povrnili začetni strošek nakupa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.