Magazin
66 ogledov

Pasta naj ne bo presladka

otrok Shutterstock
Otrok. Zobna higiena je osnova zdravja, zato naj se je otrok nauči čim prej.

Prvi mlečni zobki zahtevajo takojšnjo in redno nego, da bi ostali zdravi in beli. Dokler je otrok še majhen, boste za čistočo njegovih prvih zob poskrbeli vi, nato pa je čas, da za ščetko poprime sam. Tu je nekaj nasvetov.

Mehkoba za nežne dlesni

Otrokova prva zobna ščetka naj bo predvsem zelo mehka, saj bo tako najbolje služila svojemu namenu. Preostalo je najbolje prepustiti otroku; naj si izbere ščetko najljubše barve ali s podobo priljubljenega risanega junaka – to bo dodatna spodbuda za pridno in redno čiščenje.

Zobna pasta ni posladek

Zobke začnite čistiti samo s ščetko, pasto pa uvajajte postopoma in v zelo majhnih količinah. Prvo pravilo je, da lahko začne otrok zobno pasto uporabljati takrat, ko jo zna sam izpljuniti iz ust. Ta refleks lahko otežujejo otroške zobne paste, ki so zelo prijetnega okusa in bi jih otrok veliko raje pojedel kot izpljunil, zato izberite tako z blagim okusom, ki ne spominja na hrano ali sladkarije.

Nitka le za velike otroke

Zobna nitka je sicer pri ustni higieni res zelo pomembna, a malčki je še ne potrebujejo. Otrok naj jo začne uporabljati šele, ko čiščenje zob dobro obvlada in je dovolj spreten, da bo znal pravilno uporabiti tudi zobno nitko. Ne prehitevajte, saj lahko nitka ob nepravilni uporabi dlesni poškoduje. Prve korake uporabe nitke naredite skupaj.

K zobozdravniku, ko zraste prvi zob

Čeprav ima malček v ustih le zob ali dva, je pomembno, da se z njim prvič odpravite k otroškemu zobozdravniku. Tam se boste lahko naučili, kako pravilno izvajati čiščenje otrokovih zob, in seveda preverili, ali je s prvimi zobki vse tako, kot bi moralo biti. Ob rednih in dovolj zgodnjih pregledih boste tudi pravočasno ugotovili, ali otrok morda potrebuje ortodonta oziroma ima z zobmi kakršnekoli težave. Nikar torej ne čakajte na morebitne težave in otroka peljite k zobozdravniku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.