Magazin
743 ogledov

Poskrbite za lažji in hitrejši porod

nose%C4%8Dnica, nose%C4%8Dnost, joga Žurnal24 main
Nosečnice se lahko že v zadnjih tednih nosečnosti pripravijo na porod, med samimi popadki pa poskrbijo tudi za to, da ta poteka lažje in hitreje.

Babica Marjeta Žlebnik iz kranjske porodnišnice poudarja pomen priprave na porod, bolj kot fizična pa je po njenem pomembna psihična priprava na porod, saj meni, da se del poroda odvija v glavi nosečnice. Kako se lahko ženska na lažji porod pripravi že v nosečnosti? "Od 35. tedna do poroda svetujem pitje malinovega čaja trikrat na dan, saj ta mehča medenično dno, mišice medeničnega dna in maternično ustje," pravi Žlebnikova.

Zelo učinkovita je tudi sedežna parna kopel, ki pa jo lahko nosečnice izvajajo šele od 38. tedna nosečnosti naprej, in sicer samo dvakrat do predvidenega datuma poroda.  "V pet litrov prevrete vode dodamo seneni drobir in posodo postavimo v straniščno školjko ali bide. Ženska nato sedi nad paro tako dolgo, dokler se voda ne ohladi," pravi Žlebnikova. Kopel je priporočljiva predvsem zato, ker mehča tkivo, stimulira popadke in "zbudi" otroka.

Poslušajte svoje telo
Med samim porodom je priporočljiva masaža križa, ki jo lahko poleg babic izvajajo tudi partnerji, topli obkladki, pomembno vlogo pa ima tudi položaj med popadki. "Ženska mora poslušati svoje telo, ki ji bo v tistem trenutku povedalo, kaj je najboljše zanjo. Nekatere hodijo, druge čepijo, tretje pa so na vseh štirih. Vmes se lahko tudi uležejo, če ne zmorejo več. Vse je odvisno tudi od tega, koliko časa porod traja, koliko je ženska utrujena in ali porod poteka podnevi ali ponoči," pravi Žlebnikova.

Zdravilen je že sam dotik
K lažjemu porodu zagotovo pripomore tudi navzočnost partnerja, ta izkušnja pa starša največkrat še bolj zbliža ter poglobi njuno medsebojno spoštovanje in zaupanje. "Dobro je, če partner sodeluje tako, kot je treba. Psihična podpora partnerja je zagotovo zelo pomembna, zdravilen pa je tudi že sam dotik med porodom," poudarja Žlebnikova. Parom svetuje, naj se o tem pogovorijo že pred porodom, saj odsotnost partnerja ne pomeni, da otroka ne sprejema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.