Magazin
30 ogledov

Šiacu v postojnski porodnišnici

nosečnost, nosečnica Shutterstock
Od septembra je v postojnski porodnišnici na voljo šiacu za lajšanje bolečin ob porodu.

Ženske si lahko odslej težave v nosečnosti in ob porodu lajšajo tudi s tako imenovano tehniko šiacu. Od začetka tega meseca je na voljo tudi v postojnski porodnišnici, za to tehniko pa se je izobrazilo tudi že nekaj njihovih medicinskih sester. “V Postojni je s to tehniko rodilo že več žensk, čeprav smo storitev uradno začeli ponujati ta mesec,” je povedala Anja Furlan, ki šiacu izvaja.

Pritiski, raztegi, kroženja

S tehniko šiacu in pritiski na določene točke se lahko sproži porod, pospešijo in ojačajo se popadki, otrok se lažje spusti v porodni kanal, poleg tega pa ta tehnika vpliva na pritisk in srčni utrip mame in otroka ter seveda lajša bolečine, predvsem z obravnavo medenice, kjer se popadki čutijo najmočneje,” nam je postopek opisala Furlanova. Kot je dodala, bi bilo idealno, če bi ženska šiacu obiskovala že pred zanositvijo ter terapije nadaljevala vso nosečnost.

Položaji morajo ugajati

Šiacu se v nosečnosti izvaja kot običajna terapija, le da se nekateri položaji prilagodijo trebuščku in počutju bodoče mamice, je zagotovila Furlanova. Med samim porodom se izvaja v različnih položajih, odvisno od tega, kaj porodnici najbolj ugaja. “Glede na to, ali ženska potrebuje poživitev ali umiritev, ali jo je strah oziroma ali ji pojenjajo moči, se terapija temu prilagodi in se ji pomaga tam, kjer to najbolj potrebuje,” je razložila Furlanova. Tehnika pa naj bi vplivala tudi na novorojenčka, saj “se vez med mamico in otrokom okrepi, po porodu pa je otroček mirnejši in zadovoljen”.

Zgodovina

Šiacu izhaja iz Japonske, kjer ob pomoči te tehnike ženske rojevajo že tisočletja. Na Zahod se je naselil pred 30 leti, kjer se je naprej samostojno razvijal.

Kot alternativna metoda zdravljenja medicini predstavlja dopolnilo, po besedah Anje Furlan pa se z uporabo tehnike šiacu močno poveča kakovost življenja. Kot še pojasnjuje, zaradi neposrednega učinka na živčni sistem pozitivno vpliva na notranje organe in čustveno razpoloženje ter deluje protibolečinsko in protistresno. Kot še navaja Furlanova, so raziskave pokazale, da že 15 minut kakršnekoli masaže v prvi uri rojevanja zmanjša občutke strahu in bolečine, zmanjša potrebo po zdravilih in skrajša porod.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.