Magazin
30 ogledov

Porod krajši brez strahu

nosečnost Shutterstock
Nosečnice, ki se poroda bojijo, večinoma rojevajo dlje, so pokazali rezultati norveške raziskave, objavljeni v zadnji izdaji ameriške strokovne revije Journal of Obstetrics and Gynecology.

Ginekologi, ki so sodelovali v raziskavi, pravijo, da gre rezultate pripisati predvsem dejstvu, da se poroda najbolj bojijo tiste ženske, ki bodo rodile prvič, prav prvi porod pa je po navadi najdaljši. Izsledki to potrjujejo, vendar je časovna razlika med porodi tistih, ki jih je strah, in tistih, ki imajo več poguma, kljub temu dolgih 47 minut. Raziskovalci sklepajo, da so za to krivi stresni hormoni, ki otežijo pravilno krčenje mišic v fazi rojevanja, zato nosečnicam, ki jih je poroda strah, svetujejo, naj se na srečni dogodek pripravijo s tehnikami sproščanja in poskrbijo, da bodo nanj pripravljene. Obenem poudarjajo, da je bolje, če ne verjamete vsem zgodbam  o porodu, ki pridejo do vas, in se raje osredotočite le na svojega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.