Magazin
24 ogledov

Slovenija ni dovolj prepoznavna

dekleta mobilnik splet Shutterstock
Turizem mladih. V Sloveniji še neizkoriščena priložnost. Mladim turistom ni več pomembna le cena.

Mladinski turizem je ena od najbolj rastočih vej turizma v zadnjih letih, v Sloveniji pa je še nezastopana niša, ki naj bi ji v prihodnje namenili več pozornosti.

Neodvisne informacije

Trendi mladinskega turizma so se v zadnjih letih bistveno spremenili. "Ljudje med 15. in 29. letom so zelo samostojni, kritični, odprti za odgovorni turizem. Druženje s prijatelji jim pomeni zelo veliko, so raziskovalci in imajo posluh za lokalne posebnosti," razlaga Barbara Vajda iz zavoda Turizem Ljubljana. Mladi turisti se za destinacije odločajo na podlagi blogov in forumov, vse manj pa zaupajo uradnim virom. "Mladi neprestano uporabljajo svetovni splet. Medsebojna izmenjava izkušenj jim pomaga pri sledenju lastnim interesom in izločanju drugih," razlaga Vajda.

V hostel zaradi vzdušja

Potovanja mladih trajajo v povprečju 50 dni, zato je njihova poraba višja kot pri povprečnem turistu in znaša okoli 2.600 dolarjev. "Tudi starostna meja, ki je bila nekoč omejena na 29 let, se povišuje na 34 let," razlaga direktor Hostla Celica Tomaž Juvan.

Mladinski turizem tudi ni več nujno povezan z nizkimi cenami. "Dejstvo je, da mladi v hostlih niso nastanjeni le zato, ker so ti cenejši, ampak tudi zato, ker jim je pomembno vzdušje in bi radi spoznavali druge ljudi. Potem pa gredo lahko tudi na večerjo za sto dolarjev," dodaja Juvan in opozarja, da Slovenija kot mladinska destinacija ni dovolj prepoznavna, saj mladi pri nas preživijo v povprečju manj časa kot drugje.

Vse več Kitajcev

Skoraj 200 milijonov potovanj v svetovnem merilu se uvršča pod mladinski turizem, kar je 20 odstotkov vseh, delež pa naj bi v prihodnje narasel na 30 odstotkov. V Sloveniji mladi turisti naredijo okoli sto tisoč nočitev. Največ mladih gostov je iz Italije, Nemčije, Velike Britanije in Francije, takoj za njimi pa so turisti iz Kitajske in drugih delov Azije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.