Magazin > VIP
35191 ogledov

Darilo moža naše predsednice neprecenljive vrednosti

Aleš Musar TMS
Zbirka, ki ima sedaj muzejsko vrednost.

Sredi septembra so v Muzeju komunikacij v Frankfurtu (Museum für Kommunikation) odprli razstavo Hallo! Wer da?, s podnaslovom Mobilne zgodbe iz Slovenije in Nemčije, ki je plod sodelovanja omenjenega nemškega muzeja in Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, ki je del Tehniškega muzeja Slovenije. Dogodka so se udeležili predstavniki obeh muzejev, slovenska veleposlanica v Nemčiji dr. Ana Polak Petrič, soprog predsednice Republike Slovenije dr. Aleš Musar, Barbara Koželj Podlogar, generalna direktorica Direktorata za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije, Karla Pinter, generalna direktorica  Direktorata za notranji trg na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije, člani slovenskega društva Sava-Frankfurt, ki so poskrbeli tudi za kulturni program, ter drugi vabljeni gostje in obiskovalci.

Aleš Musar | Avtor: TMS TMS

Razstava je črpala navdih v razstavi Halo! Kje si? 30 let mobilne telefonije v Sloveniji, ki so jo v Muzeju pošte in telekomunikacij zasnovali leta 2021 in prikazuje razvoj mobilne telefonije v Sloveniji od njenih začetkov do danes. Prvotna ideja je bila omejena na gostovanje omenjene razstave v Frankfurtu, vendar sta ekipi obeh muzejev na koncu sklenili, da bosta skupaj postavili samostojno razstavo, na kateri bodo predstavili zgodovino in zgodbe mobilne telefonije tako v Sloveniji kot v Nemčiji. Razstava je odličen primer proučevanja podobnosti in razlik v tehničnem in tehnološkem razvoju v obeh državah ter prikaza vpliva tega razvoja na družbo.

Na razstavi si je mogoče ogledati vse od prvih težkih in zajetnih mobilnih telefonov, do predstavitve mobilnih komunikacij, ki so bile v Sloveniji javno dostopne šele leta 1991, pa vse do omrežja 5G in digitalnega "detoxa". Nemcem so se zdele posebej zanimive slovenske mobi kartice z različnimi motivi – na primer motivom ptic, ki so imele tudi nalogo ozaveščanja o naravi, medtem ko so bile nemške brez motivov. Dragocena je tudi zbirka mobilnikov, ki jo je Muzeju pošte in telekomunikacij TMS podaril dr. Aleš Musar, ki je na odprtju razstave zbrane tudi nagovoril.

Komentarjev 20
  • Avatar lopov
    lopov 08:51 06.oktober 2023.

    imam iz 91 leta olagumije z motivom kučana... neprecenlijvo za muzej

  • AMEX_No_Thanks 20:50 05.oktober 2023.

    Noro, neprecenljivo.

  • lojs 18:44 05.oktober 2023.

    za pomoč lahko prosiš šele potem, ko sam spoznaš, da si bebec, do takrat se nič ne spremeni in nihče te nima pravice siliti v to spoznanje ... končno se rtv še bolj sesuva, ksenija horvat , direktor tv ... ...prikaži več vse čestitke v dokončnem sesuvanju rtv

Sorodne novice