Magazin > VIP
71405 ogledov

Kmetija: Vesnin pobegli ženin trepeta za svoje zdravje

Vesna Šošterič strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik
Za to boleznijo so zboleli že številni njegovi sorodniki ...

Miha Rebrnak, ki smo ga lahko spremljali v drugi sezoni šova Ljubezen po domače, in ki je za nekaj časa ulovil takratno junakinjo podeželja Vesno Šošterič, trepeta pred boleznijo, ki je prizadela že veliko njegovih družinskih članov, zato se je odločil, da usodo, kolikor se le da, vzame v svoje roke. 

"V družini imamo neko bolezen, za katero so zboleli že strici in tete, zato bom pri zdravniku preventivno preveril, ali imam možnost, da za tem zbolim tudi jaz. Gre za neko bakterijo v želodcu, ki lahko povzroča tumorje. Moral bi iti tudi moj oče, a noče, jaz pa sem šel, da mi čez pet let slučajno ne bi bilo žal, če bi do česa prišlo," je zaupal Miha, mi pa držimo pesti, da se zanj vse dobro izteče. 

Gre sicer za bakterijo Helicobacter Pylori, ki se zadržuje tik ob epiteliju želodčne sluznice pod filmom bazične sluzi, ki predstavlja lastno zaščito želodčne sluznice pred agresivno kislo vsebino želodca. Glede na številne dodatne dejavnike tveganja (prehrana, kajenje, alkohol, jemanje nekaterih zdravil, stres ...) lahko okužba s Helicobacter Pylori povzroča tudi različne resne bolezni kot so: kronično vnetje želodca, rano na želodcu ali dvanajstniku, dispepsijo ali celo raka na želodcu. Želočna bakterija namreč močno zmanjša naravno zaščito želodčne sluznice, zaradi česar je ta mnogo bolj dovzetna za različne dejavnike tveganja. (Vir: lekarnar.com)

Komentarjev 4
  • marsal 13:37 13.september 2019.

    kakšno nakladanje !

  • Johny 08:38 13.september 2019.

    Ta članek se lahko zanesljivo uvrsti na prvo mesto najbolj neumnih v letu 2019! Pa je avtor A.H.F. pomislil, koliko ljudi se bori za življenje s veliko hujšo diagnozo, pa o njih ne pišejo "rumeni cajtngi"??

  • anja02 07:41 13.september 2019.

    Madona kakšen članek. Okužba z bakterijo Helicobacter Pylori je najpogostejša kronična okužba, razširijena po celem svetu - večina okuženih ponavadi nima težav, ko se pa namnoži pa zna bit veselo ja. Dobi jo pa lahko kdorkoli, ne samo Miha.

Sorodne novice