Magazin > VIP
3780 ogledov

Naša televizijska zvezdnica prestala zahtevno operacijo

pia, sanjski moški, blaž kričej režek voyo.si
Tik pred novim letom prestala zahtevno operacijo.

Anja Rijavec, ki smo jo lahko spremljali v resničnostnem šovu Sanjski moški, kjer se je borila za srce sanjskega Blaža, je praznike preživela v bolnišnici. 27. decembra jo je namreč čakala ortognatska operacija čeljusti, ki ni bila lepotne narave, pač pa jo je potrebovala zaradi skeletne napake, ki je bila verjetno prirojena. "Poseg je bil zahteven in tudi okrevanje je precej naporno. Večine obraza nisem čutila, jem samo tekočo hrano in težko govorim, čeprav je po dveh tednih že nekoliko lažje," je o težki operaciji, pri kateri so del čeljusti razstavili in sestavili nazaj, povedala Anja.

Operacija in okrevanje, ki traja šest tednov, je izredno boleče, Anja po operaciji zelo težko govori, uživa pa lahko le tekočo hrano. Ko bo oteklina izginila, bo vidna tudi razlika na obrazu, a zelo majhna. Poudarja, da ne gre za lepotno operacijo, pač pa ortodontsko. Podobno operacije jo leta 2013 prestal tudi Peter Prevc. 

Ortognatska kirurgija omogoča bolnikom poleg ureditve griza, kar je bila paradigma pred desetimi leti, tudi ustrezne obrazne poteze in položaj aerodigestivnega trakta, organov zgornjega dela dihal in prebavil. S tem se pacientu omogočijo normalno prehranjevanje, govor in dihanje, rezultat pa pomembno vpliva tudi na samopodobo in samozavest, ki sta pomembni komponenti duševnega zdravja  posameznika. Ortognatska kirurgija je doživela velike premike s 3D in CAD/CAM tehnologijo. V preteklosti so se operacije nesorazmerne čeljusti namreč izvajale tako, da so razžagali spodnjo in zgornjo čeljust, ju z žicami privili v želeni položaj, potem pa je moral biti pacient v takem položaju dva meseca, dokler se rane niso zacelile.

 

sanjski moški, Anja Rijavec | Avtor: POP TV POP TV

 

Komentarjev 2
  • bi_ba 10:16 19.januar 2024.

    Brez te brezvezne novice pa ne bi preživeli!

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 09:41 19.januar 2024.

    Ma hebite se vi in vaši kvazi "zvezdniki"!!!

Sorodne novice