Magazin > VIP
19243 ogledov

Rop treh bank: Tako se je fant Anje Jenko izognil zaporu

Anja Jenko Instagram
Januarja sta se razšla, za prvi maj pa skupaj na morju …

Kot je  marca poročal Gorenjski glas, je Mario Pejčić v začetku leta 2017 oropal tri bančne poslovalnice. Prvi rop je priznal takoj, dva pa šele letos. S tožilstvom je marca tudi sklenil sporazum o priznanju krivde. 

 Sodnica Andrijana Ahačič mu je na predlog okrožne državne tožilke Sabine Perko izrekla enotno kazen dve leti zapora, ki pa ga ne bo videl, če bo v osemnajstih mesecih od izvršljivosti sodbe opravil 1440 ur dela v splošno korist, je še poročal Gorenjski glas. Mario bo tako ob redni službi in skrbi za družino v letu in pol  (oz. v dveh letih po kazenskemu zakoniku) oddelal 1440 ur dela v splošno korist, kar je 115 delovnih dni (osem urni delavnik).    

Tožilstvo je pri predlaganju kazni upoštevalo tudi dokazila, ki jih je Pejčić predložil. In sicer, dokazilo, da je bankam poravnal povzročeno škodo, dokazilo, da preživlja partnerko (Anjo Jenko) in otroka ter dokazilo, da  ima redno zaposlitev v podjetju Majbert Pharm, ki državi in zdravstvenim ustanovam dobavlja hitre teste za prisotnost koronavirusa. Pri tem projektu je kot investitor sicer sodeloval tudi Janko Jenko, oče Anje Jenko, kot so v začetku leta razkrili v oddaji Tarča na TV Slovenija. 

Lepotica Anja Jenko, hči nekdanjega politika in podjetnika Janka Jenka, je januarja sicer povedala, da se z bivšim partnerjem Marijem Pejčičem in njegovo družbo ne druži in da sta štiriletno razmerje, v katerem se jima je rodil sin, prekinila. A očitno so se stvari spremenile, saj sta se za prvomajske praznike skupaj odpeljala v Piran na kosilo z družbo, kar sta razkrila tudi na Instagramu. Objavila pa je tudi družinske trenutke z Menine planine. Sta razmerje obudila?

 

"Odločila sva se, da pot nadaljujemo kot družina"

O tem, kdo jo vzdržuje in kako je z njunim razmerjem danes, je za zurnal24.si odkrito spregovorila Jenkova. "Prvo izjavo na sodišču sem podala, ko sva bila z Mariom skupaj šele pol leta in takrat res nisva imela skupnega denarja. Mario je takrat delal v podjetju pri starših, mene pa so vzdrževali moji starši. Jaz Maria nisem spraševala, koliko zasluži in tega tudi nisem vedela, kot so me takrat spraševali na sodišču. Stara sem bila 24 let in nikoli pred tem še nisem živela s fantom. Bila sva mlad par, oba sva začenjala svoja odrasla življenja, štiri leta kasneje pa so stvari popolnoma drugačne. Zgodilo se je ogromno, marsikaj sva dala skupaj čez in danes je najina zveza na popolnoma drugačnem nivoju. Vmes sva bila nekaj časa tudi narazen, stres od vsega, kar se je zgodilo, je k temu vsekakor dodal svoje. Zdaj pa sva nesoglasja zgladila in se odločila, da pot nadaljujemo kot družina, kar pomeni, da naju s sinom Mario tudi vzdržuje. Seveda pa imam jaz svoje zaledje, ki so mi ga omogočili starši, Mario plačuje le redne stroške," je povedala Jenkova. Kot je znano, družina Pejčić-Jenko namreč živi v stanovanju, ki sta ga Anji podarila starša. 

Zgodilo se je ogromno, marsikaj sva dala skupaj čez in danes je najina zveza na popolnoma drugačnem nivoju. Vmes sva bila nekaj časa tudi narazen, stres od vsega, kar se je zgodilo, je k temu vsekakor dodal svoje. Zdaj pa sva nesoglasja zgladila in se odločila, da pot nadaljujemo kot družina, kar pomeni, da naju s sinom Mario tudi vzdržuje.

Namesto zapora bi šel lahko tudi v vrtec 

Mario Pejčić bo tako namesto zapora svojo kazen odslužil z delom v splošno korist. Sodišče storilcu kaznivega dejanja namreč odmeri kazen v mejah, ki so z zakonom predpisane za to dejanje glede na težo storjenega dejanja in storilčevo krivdo. Pri tem sodišče upošteva vse okoliščine, ki vplivajo na to, ali je kazen manjša ali večja. Zlasti, ali je poravnal škodo, povzročeno s kaznivim dejanjem in druge okoliščine, kot so pojasnili z Okrožnega sodišča v Kranju, kjer so Pejčiću tudi sodili. 

Način izvršitve kazni zapora je urejen v 86. členu Kazenskega zakonika. V osmem odstavku tega člena je določeno, da se kazen zapora do dveh let, razen za kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost, lahko izvrši tako, da obsojenec namesto kazni zapora opravi v obdobju največ dveh let od izvršljivosti sodbe delo v splošno korist. Obseg dela se določi tako, da se en dan zapora nadomesti z dvema urama dela. 

Obsojenec lahko namesto kazni zapora opravi v obdobju največ dveh let od izvršljivosti sodbe delo v splošno korist. Obseg dela se določi tako, da se en dan zapora nadomesti z dvema urama dela. 

Izvrševanja dela v splošno korist  za obsojence pripravi, vodi in nadzoruje pristojna probacijska enota. Probacijski organ, pri nas je to Uprava za probacijo, pri določitvi dela obtoženemu upošteva, kakšno delo bi bilo primerno za osebo glede na njene osebne lastnosti in okoliščine, zdravstveno stanje, morebitno zaposlenost, sposobnosti, znanja in veščine, stalno ali začasno bivališče ter upošteva tudi aktualno razpoložljivost delavnih mest med izvajalci sankcij.

Na Upravi so nam povedali, da imajo vključenih okoli 850 neprofitnih organizacij, kot so različna društva, Rdeči križ, vrtci, domovi za upokojence ..., in da si nihče od obtoženih dela ne sme izbirati sam. Zaradi koronavirusa pa številne organizacije in društva trenutno obtožencev ne sprejemajo, zato jim bodo časovni okvir izvrševanje del v splošno korist podaljšali. 

Kje Pejčić služi delo v splošno korist in, ali je s tovrstnim delom že začel, ni javno dostopen podatek. 

Anja Jenko | Avtor: Instagram Instagram

Komentarjev 17
  • Janez_53 12:40 20.maj 2021.

    In ženska se upa kazati v javnosti???

  • Solton 12:38 20.maj 2021.

    v ZDA bi dobil gladko 10 let dopusta minimalno...Bank robbery is almost always determined to be a class A felony, which is the most serious of crimes. Since January 1, 2017, the minimum sentence associated with this level of crime ...prikaži več is 10 years and the maximum is 30 years or life imprisonment.

  • Solton 12:02 20.maj 2021.

    kej tazga je možno samo v Slovenistanu...

Sorodne novice