Magazin > VIP
45801 ogledov

To je oseba, ki stoji za Darsovimi domiselnimi napisi nad avtocesto!

Napis nad avtocesto Zlatko Čajić
"Slovenija ni velika. Kam se ti mudi?", "Nisi hlod, ne vozi nasekan" in "Vozi trezen, sicer bomo povedali mami" so le nekateri izmed domiselnih napisov, s katerimi Dars od lanskega leta opozarja na varnost v prometu.

"Nekdo te ima rad. Vozi varno," je bil prvi napis, s katerim je Dars za valentinovo 2022 na panojih nad avtocesto otvoril svojo domiselno akcijo, s katero na pozitiven in zabaven način opozarjajo na varnost v prometu. "Vožnja je lahko zabavna, a le, če je varna," pravi Tomo Juvan, zaposleni v službi za komuniciranje pri Darsu, ki skupaj s sodelavci skrbi za domiselne napise nad avtocesto, kot je bil nedavni "Dirkanje prepusti Rogljiču", o katerem je poročal celo Eurosport.

Juvan je za Žurnal24 povedal, da je idejo svojim zaposlenim prvi predstavil predsednik uprave mag. Valentin Hajdinjak, tovrstni napisi so v tujini namreč praksa že več let. "Nekatere napise skopiramo, nekateri so naši. V nekaterih zveznih državah v ZDA to prakso uporabljajo že več let, tovrstne napise pa smo opazili tudi v Franciji in Srbiji. Ideja torej ni naša. Veliko raziskav je pokazalo, da imajo pozitivna sporočila veliko večji učinek kot grožnje, tako smo se za to pot odločili tudi mi. V prvi vrsti je seveda opozarjanje na prometno varnost, zato so naša sporočila vedno kratka, da niso motnja pozornosti med vožnjo. Do sedaj napis ni bil daljši kot osem besed, pomembno pa naj je, da je le v dveh vrsticah, čeprav je prostor za tri. Vse napise tudi objavimo na spletni strani, zato voznike opozarjamo, da jih med vožnjo ne fotografirajo, saj s tem ogrožajo sebe in druge, razen, če to varno naredijo na sovoznikovem sedežu," pove Tomo Juvan, ki pravi, da so njihovi napisi naleteli zelo dober odziv in veliko večji, kot so pričakovali, vozniki predvsem radi povedo, da se jih pozitivna sporočila dotaknejo bolj kot grožnje in jim dajo misliti. 

Tomo Juvan | Avtor: Facebook Facebook

Čeprav so že dobili prošnje za personalizirana sporočila, tega ne počnejo, saj je naloga teh napisov opozarjanje na prometno varnost in obveščanje. "Pomembno je, da se napisi ne pojavljajo prepogosto, saj ne bi dosegli učinka, in pa da se določen napis ne prikazuje več kot en teden, uporabljamo pa jih le na določenih tablah. Pojavljajo se ob praznikih in ob nacionalnih akcijah, ki opozarjajo na varnost v prometu. Občasno tudi ob državnih zadevah, kot je voščilo na dan državnosti, imeli smo tudi napise v času korone in pa v času suše na Primorskem, ko smo izletnike opozarjali, da vsaka kaplja šteje," še dodaja Juvan. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Kmodri 19:49 09.junij 2023.

    Lahko bi dali napis: " Za vožnjo po avtocesti si vzemite dopust!" in "Priporočamo življenjsko zavarovanje!" Norci na cesti iz Polja!

  • darko21 13:00 09.junij 2023.

    Lahko bi včasih tudi pisalo " pomaknil se na desni pas ker je bolj prazen"

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:22 09.junij 2023.

    Kmalu reklame tudi na teh panojih. Recimo; v Luki Koper banane Derby z brezplačnim vzorcem mamil ,po znižani ceni.

Sorodne novice