Magazin > VIP
263 ogledov

Valentinovo: Toliko Slovenci zapravimo za darila

par, zaljubljenca Profimedia
Valentinovo ostaja priljubljen praznik v Sloveniji, saj ga kar polovica vprašanih praznuje - običajno ali vsaj občasno. Letos bo praznik zaljubljencev praznovalo 89 odstotkov tistih, ki ta dan običajno obeležujejo, kar kaže na precej močno tradicijo praznovanja.

Večina, 84 odstotkov, bo dan zaljubljencev preživela s svojim partnerjem, kar potrjuje, da je valentinovo predvsem praznik zaljubljenih parov. Vendar pa naša anketa razkriva tudi zanimive alternative: 5 % vprašanih bo ta dan preživelo s svojim ljubljenčkom - psom, 3 % s svojo mačko in 7 % s svojimi prijatelji. 4 % vprašanih bo samih na valentinovo. 

Kaj Slovenci najraje podarimo za valentinovo?

Ko gre za obdarovanje, so rože, romantične večerje in parfumi na vrhu seznama želja, kar poudarja klasične izbire za izkazovanje ljubezni in naklonjenosti. Letos bo 85 % vprašanih obdarilo svojega partnerja, 6 % pa prijatelja ali prijateljico, kar kaže na širitev kroga obdarovanja. 6 % anketirancev namerava za letošnji praznik ljubezni - obdarovati kar sebe.

Tretjina vprašanih namerava letos zapraviti med 20 in 40 EUR za valentinova darila, četrtina med 40 in 100 EUR, prav toliko pa jih bo namenilo manj kot 20 EUR za obdarovanje. Le 6 % vprašanih bo za darila namenilo več kot 200 EUR, kar kaže na raznolikost proračunov in sredstev, namenjenih valentinovemu obdarovanju.

Na vprašanje, koga imajo najraje, jih je 55 % odgovorilo, da je to njihova boljša polovica (žena, mož, življenjska partnerka ali partner), 19 % pa ima najraje - sebe. Partnerski odnosi so torej še vedno v ospredju, a opaziti je mogoče tudi vse večje zavedanje lastne vrednosti ter krepitev ljubezni do sebe.

Zaključek ankete kaže, da valentinovo ostaja priljubljen praznik, ki ga Slovenci praznujejo na raznolike načine, pri čemer ne pozabljajo na tradicionalne simbole ljubezni, kot so rože in romantične večerje, hkrati pa raziskujejo tudi nove načine praznovanja in obdarovanja.

V valentinovi anketi, ki jo je izvedlo podjetje Ceneje!, je sodelovalo 2054 anketirancev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice