Magazin
10 ogledov

Znate preložiti delo na druge?

Žurnal24 main
Mnogi ljudje ne znajo ali si ne upajo preložiti svojega dela na druge, še posebej na podrejene, saj so prepričani, da bi s tem izgubili nadzor. A prelaganje dela je veeno lahko koristno.

Mnogi ljudje ne znajo ali si ne upajo preložiti svojega dela na druge, še posebej na podrejene, saj so prepričani, da morajo ohraniti popolni nadzor nad vsem. Vendar bi s prelaganjem dela pogosto dosegli več, saj bi razbremenili sebe in se tako lahko bolj posvetili najbolj pomembnih stvarem, medtem ko bi nekatere naloge naredil nekdo drug. Morda vam bo pri prelaganju dela lažje, če poskrbite za naslednje pogoje.Tako boste bolj zaupali v pozitiven rezultat.
Odločite se, na koga bi lahko delo preložili, pri tem pa ne pozabite na sposobnosti in znanje, ki je potrebno za dobro opravljeno delo.

Seznanite osebo z nalogo

Točno določite njegove odgovornosti. Razložite mu celotno ozadje naloge. Definirajte cilje in
določite roke.

Vzpodbujajte ga k samostojnosti
Naj stoji za svojimi odločitvami. Spodbujajte ga k temu, da vam dostavi končni izdelek, podrobnosti naj vas ne zanimajo. Tako bo resnično čutil odgovornost do projekta.

Ponudite pomoč, a ne bodite vsiljivi

Omogočite mu, da nalogo opravlja samostojno. Če ima drugačen način dela, ga ne motite, bodite fleksibilni in odprti.

Nadzorujte
Občasno preglejte status dela. Bodite na razpolago za povratno informacijo.

Pohvalite
Javna pohvala človeku dobre dene, poleg tega pa je izvrstna popotnica za prihodnost.

Tovrstne naloge, ki sicer niso del običajnega urnika zaposlenega, je dobro predati čim prej, na primer na začetku tedna, ko zaposleni še nima razvrščenega urnika. Tako jih bo lažje uvrstil med svoje naloge in jih ne bo jemal kot frustrirajoče. Tudi, ko bo naloga končana, je dobro, da ga izrecno pohvalite za dokončanje naloge, ki v osnovi ni njegova. Tako jo bo tudi naslednjič z veseljem sprejel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.