Oglaševanje
13 ogledov

Drugačno je dobro: spoznajte raznolikosti Kvarnerja

kvarner htz Žurnal24 main
Kvarner ali Kvarnerski zaliv je zaliv v severnem delu Jadranskega morja med Istro in Hrvaškim primorjem. Poleg manjših otokov v Kvarnerskem zalivu ležijo Krk, Cres, Lošinj, Rab in Pag. Na otokih in na obali vas pričakujejo prekrasne plaže in veliko možnosti za vodne športe ali športe na kopnem.

Prav tako pa Kvarner ne bo razočaral mladih, ki si želite uživati v  klubski sceni ali pa tistih, ki se želite sproščati ob zvokih serenad na hotelski terasi ob morju. Na svoj račun pa boste prišli tudi gurmani, s pokušanjem specialitet v restavracijah s počasno hrano (slow food) ali pa v konobi, ob pokušanju svežih, pravkar ulovljenih rib.

Zgodovina, tradicija in sodobnost združene v eno

Kvarner je skupek protislovij, saj združuje različne pokrajine in doživetija, ki temeljijo na zgodovini, tradiciji in sodobnosti. Je destinacija za tiste, ki si želite počitnic v naravi, avanturiste ali za ljubitelje kulturne dediščine. Pogosto ga obiskujejo tudi poslovneži, ki v Kvarnerju prirejajo kongrese in druga srečanja. Z bogato tradicijo in kulturno dediščino je Kvarner izhodišče hrvaške kulture. Je območje na katerem je nastal najstarejši pisni spomenik hrvaškega  jezika – Baščanska plošča iz leta 1100, kakor tudi Vinodolski zakonik, najstarejše besedilo hrvaškega srednjeveškega običajnega prava iz 13. stoletja. Iz Kvarnerja izvira Julije Klović, poznan tudi kot Giorgio Giulio Clovio, slikar in po mnenju številnih Michelangelo miniature. Nedavno so na področju Kvarnerja, v malološinjskem akvatoriju, našli tudi kip Apoksiomena, grškega atleta iz 4. stoletja pred našim štetjem. Območje Kvarnerskega zaliva je skupek zgodovine in kulturne dediščine, ki bo navdušila vsakega obiskovalca. Poleg tega namreč združuje različne pokrajine in svetove ter ponuja veliko zanimivih zgodb.

Edinstveno doživetje za gurmane

Poleg kulturne in zgodovisnke dediščine je Kvarner tudi regija z največjo koncentracijo vrhunskih restavracij, ki že leta tvorijo vrh hrvaške gourmet scene. Ugledni evropski gastronomski vodiči jih redno nagrajujejo s kapicami in priporočili ter hvalijo avtentično kuhinjo z uravnoteženim razmerjem med tradicijo in sodobnostjo. Gurmani boste tako lahko uživali v jedeh, pripravljenih iz najbolj kakovostnih živil, po možnosti svežih, sezonskih in lokalnih, ki so prav v tej regiji zaradi nenavadnega stika med morjem in gorami ohranila izvirne vonjave in okuse Sredozemlja. Z uporabo ustreznih kulinaričnih tehnik in z ustvarjalnim pristopom k tradicionalnim receptom pri pripravi jedi vam bodo gourmet restavracije ponudile edinstveno doživetje  kvarnerske pokrajine, zgodovine in kulture, vse dopolnjeno z izbranimi – v večini hrvaškimi – vini s poudarkom na lokalnih sortah, kot je na primer vrbniška žlahtina,  izjemno vino, pridobljeno iz istoimenske avtohtone sorte belega grozdja. Ime je dobilo po svoji domovini, manjšemu mestu Vrbnik na otoku Krk. Odlikujejo ga izjemna skladnost, harmoničnost in prefinjena aroma ter buke.

Kvarner Food: združitev kvarnerskih gostinskih lokalov

Pod označbo Kvarner Food so združeni gostinski objekti, konobe, bistroji in podobno, ki so jih v Kvarnerju gostitelji prijetno uredili, pogosto v etno duhu, s ponudbo tradicionalnih primorsko-goranske jedi, pripravljenih iz svežih, lokalnih živil, s kvarnerskimi oljčnimi olji in vini. Tamkajšnje jedilnike določa letni čas,  prevladujejo pa morski sadeži, predvsem plava riba, sredozemsko sadje in zelenjava ter samonikle aromatične rastline. Živila se po večini ''frigajo'' (pražijo) ali pa so pripravljena ''na padelo'' (se kuhajo). Posebno okusne so jedi, pripravljene izpod peke (glinastem ali litoželeznem pokrovu, prekritim z žerjavico), spremljevalec in pogosto tudi sestavina mnogih obrokov pa je seveda vino.                                                                                                            
Da bi spoznali dušo nekega kraja, obiščite spomenike in začutite duh preteklosti, opazujte arhitekturo, v kateri ljudje živijo, obiščite tržnice in lokale ter pokusite njihove vsakdanje jedi – če se boste držali tega načela, bodo vaše počitnice na območju Kvarnerja zagotovo nepozabne!

http://www.kvarner.hr/turizam