Oglaševanje
261 ogledov

Festival kraška gmajna

Kras
Festival kraška gmajna je festival naravoslovnega in dediščinskega turizma, ki v ospredje postavlja kraško gmajno v vseh letnih časih – pomlad, poletje, jesen, zima. Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi in širše.

V sklopu Kraške gmajne se lahko ta konec tedn audeležite teh dogodkov: 

Sobota 21. 4. 2018

Divji vrt na kraški gmajni

Spoznavamo divje rastline v Parku Škocjanske jame - pohod

Lokacija: Zbirno mesto: Park Škocjanske jame, Škocjan - pri muzejih

Ura: 13.00 – 16.00

Park si bomo pod vodstvom priznane strokovnjakinje za uporabo užitnih divjih rastlin, biologinje Andreje Papež Kristanc, avtorice knjižne uspešnice Zeliščar na sprehodu, ogledali skozi oči uporabne botanike. Sprehodili se bomo po različnih rastiščih, malo po gmajni, malo ob reki in po travnikih, zanimive pa bodo tudi rastline, ki rastejo na in ob ruševinah gradu Školj. Spoznali bomo užitne, zdravilne in strupene rastline ter izvedeli, katere lahko brezskrbno nabiramo, pri katerih pa moramo biti bolj pozorni. Ob poizkušanju se vam bo odprl spekter novih okusov. Pohod bo tudi priložnost za nabiranje rastlin, ki jih bomo kasneje skupaj uporabili v kuhinji.

Prijave in informacije: psj.info@psj.gov.si 05 70 82 144

Skozi igro v svet divjih rastlin – otroška delavnica

Lokacija: Park Škocjanske jame, Promocijsko kongresni center Pr'Nanetovh, Matavun 8

Ura: 13.00 – 16.00 in 16.00 – 18.00

Na poučni delavnice se bodo otroci skozi didaktične igre spoznali z najbolj pogostimi užitnimi rastlinam, se naučili njihova imena in si izdelali mini herbarij, ki jim bo v pomoč pri prepoznavanju užitnih rastlin.

Divja kulinarična delavnica

Lokacija: Park Škocjanske jame, Promocijsko kongresni center Pr'Nanetovh, Matavun 8

Ura: 16.00 – 18.00

Na divji kuharski delavnici pod vodstvom priznane strokovnjakinje za uporabo užitnih divjih rastlin, biologinje Andreje Papež Kristanc, avtorice knjižne uspešnice Zeliščar na sprehodu, bomo razvrstili rastline, nabrane na pohodu, in ponovili njihova imena ter uporabnost. Če prej ne boste utegnili biti z nami, jih boste lahko tudi poizkusili. Poznavanje njihovih okusov nam bo namreč v pomoč pri naslednji nalogi – pripravi jedi z nenavadnega divjega menuja z naslovom Specialitete iz jamskih časov. Jedi bomo pripravili iz pretežno divjih in lokalnih sestavin.

Prijave in informacije: psj.info@psj.gov.si 05 70 82 144

Predavanje o divji hrani

Lokacija: Park Škocjanske jame, Promocijsko kongresni center Pr'Nanetovh, Matavun 8

Ura: 18.00 – 19.00

Med predavanjem priznane strokovnjakinje za uporabo užitnih divjih rastlin, biologinje Andreje Papež Kristanc, avtorice knjižne uspešnice Zeliščar na sprehodu, bomo spoznali nekatere pomembnejše divje vrste rastlin skozi letne čase. Pogledali si bomo, na kakšne načine jih lahko vključimo v jedilnik in si napasli oči ob fotografijah jedi. Izvedeli boste tudi, s čim vse se ukvarjamo v Zavodu Divji vrt in kako se nam lahko pridružite.

Andreja Papež Kristanc je univerzitetna diplomirana biologinja, strokovnjakinja za uporabo užitnih divjih rastlin. Od prvih kulinaričnih poskusov s konca srednje šole se je v več kot 15 letih nato  temo nabralo že kar nekaj znanja. Fakulteto je zaključila z diplomskim delom z naslovom Uporaba divje rastočih rastlin v prehrani. Divja kulinarika je njena strast in nikoli ji ne zmanjka idej za nove eksperimente. Svoje znanje o divjih rastlinah je zbrala v knjigi Zeliščar na sprehodu, s pomočjo delavnic, predavanj in tečajev pa ga širi tudi v praksi.  Z možem Lukom vodi Zavod za uporabno botaniko Divji vrt, v katerem se ukvarjajo z zdravilnimi, užitnimi in strupenimi divjimi rastlinami.

Nedelja, 22. 4. 2018

Javno vodstvo

Grad Prem in gradovi ter dvorci doline reke Reke

Lokacija: Grad Prem

Ura: 16.00 – 19.00

Na gradu Prem, enem redkih ohranjenih gradov v dolini reke Reke, nas bo kustosinja Pokrajinskega muzeja Koper, enota Ilirska Bistrica Mateja Kakež skupaj s predstavnikom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Nova Gorica  popeljala skozi grad in predstavila muzejsko zbirko o gradovih in dvorcih doline reke Reke. Sledila bo predstavitev novo izdane zgibanke o Kettejevi poti od Ilirske Bistrice do Prema, nato pa se bomo sprehodili do spominske sobe Dragotina Ketteja v vasi Prem, kjer je ena od kontrolnih točk Kettejeve poti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.