Oglaševanje
11 ogledov

Investirajmo v neizkoriščene potenciale Slovenije

Spirit Žurnal24 main
Javna agencija SPIRIT Slovenija Vas vabi, da se udeležite Nacionalnega foruma socialnega podjetništva 2013:Investirajmo v neizkoriščene potenciale Slovenije, ki danes, v ponedeljek 2. decembra 2013, do 17. ure poteka v dvorani Povodni mož na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani na Dunajski cesti 18.

Pester program spremlja 2. sejem socialnih podjetij

Na forumu bodo z vami svoje izkušnje s področij razvoja socialnega podjetništva in ustvarjanja novih delovnih mest delili predstavniki socialnih podjetij, novih zadrug ter malih in srednje velikih družbenoodgovornih podjetij, predstavili pa vam bodo tudi nove iniciative, namenjene izboljševanju bivalnih in življenjskih pogojev državljanov, ki bodo prilagojene potrebam vseh generacij v mestih in na podeželju.

Predstavniki državnih institucij vam bodo predstavili aktualne zakonodajne pobude in spremembe ter programe in dejavnosti s področja spodbujanja razvoja socialnega podjetništva in zadružništva v Sloveniji.

V sklopu foruma bo v preddverju dvorane Povodni mož na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani   potekal tudi 2. sejem socialnih podjetij Pridne roke, na katerem boste lahko spoznali podjetja, ki že delujejo po načelu socialnega podjetništva.

Zakaj socialno-družbeno podjetništvo? 

Socialno podjetništvo predstavlja velik izziv in priložnost za ustvarjanje novih, dostojnih delovnih mest v Sloveniji. To lahko podkrepimo tudi s podatkom, da je povprečje zaposlenih v socialnem podjetništvu v državah članicah Evropske unije (EU) okoli 7 odstotka, v Sloveniji pa zgolj 0,7 odstotka. Če nam v Sloveniji uspe odgovoriti na ta izziv, lahko v naslednjih letih zgolj s tem, da ujamemo povprečje EU, v tem sektorju ustvarimo več deset tisoč novih delovnih mest.

 Podjetja socialnega gospodarstva

Podjetja socialnega gospodarstva imajo bistveno vlogo v evropskem gospodarstvu, zlasti v krizi, saj s povezovanjem dobičkonosnosti in solidarnosti ustvarjajo visokokakovostna delovna mesta, krepijo socialno, ekonomsko in regionalno kohezijo ter ustvarjajo socialni kapital. Socialna podjetja so v času gospodarske krize dokazala, da so na krizo velik odpornejša od konvencionalnih podjetij; v tem obdobju so manj odpuščala in v nekaterih sektorjih celo povečevala število zaposlenih. Socialno podjetje ni dobrodelna organizacija, ampak podjetje v polnem pomenu besede, saj mora pokrivati vse lastne stroške in hkrati dosegati postavljene družbenokoristne cilje. Socialno podjetje je bolj kot v ustvarjanje dobička usmerjeno v zagotavljanje družbenega dobrega, in tako deluje kot pozitiven vektor sprememb v družbi.

Več o dogodku in celodnevni program si lahko preberete na spletni strani SPIRIT Slovenija, www.spiritslovenia.si