Oglaševanje
4613 ogledov

Jesensko grajsko potepanje po Sloveniji

Izlet
Jesenske počitnice bodo kmalu tu, zato smo zbrali nekaj pravljičnih izletnih točk in nasvete za brezskrbno ter varno potepanje v domačih logih in izven.

Za vas smo pred krompirjevimi počitnicami izbrali nekaj mogočnih gradov, ki jih najdemo v različnih kotičkih Slovenije.

Grad Bogenšperk | Avtor: Profimedia Profimedia

Eden od lepo obnovljenih gradov je Grad Bogenšperk (GPS: Bogenšperk 5, Šmartno pri Litiji), v katerem je kar dvajset let prebival in ustvarjal Janez Vajkard Valvasor. Poleg muzejskih razstav si boste lahko v gradu ogledali tudi druge stilno urejene grajske prostore z galerijo gradu.

Na območju Severne Primorske leži mogočna utrdba nad sotesko Koritnice – Trdnjava bovške Kluže (GPS: 46.361246,13.589626), kjer si lahko ogledate zanimivo razstavo. Utrdba je pomemben spomenik obrambe pred turškimi vpadi, pred Napoleonovo vojsko, uporabljali so jo tudi v prvi svetovni vojni.

Idrijski grad (GPS: 46.0029453, 14.0278458), ki dominira nad starim delom mesta, je ohranil zgodovinsko ime Gewerkenegg, kar v nemškem jeziku pomeni rudniški grad. Poleg bogate muzejske zbirke o času italijanske in nemške zasedbe, odpora proti okupatorju, kmečkih freskah, Francetu Bevku in življenju v Idriji, se sprehodite tudi po starem delu mesta in ne pozabite na idrijsko čipko.

Žal Grad Fridrihštajn (GPS: 45.6118312, 14.8603972) ni več cel, obnovljen je le del obzidja, ruševine gradu pa so lahko odlična izletniška točka. Zakaj? Ker gre za pravljični grad, ki sta ga opisovala celo nemška pravljičarja brata Grimm. Leta 1795 sta poročala, da v ohranjenem delu gradu živi lovec s svojimi služabniki. Zanimivost gradu je tudi živa skala, na kateri je ostala sled Veronike Deseniške. Legenda pravi, se je, ko je Friderik II. na poročni dan poljubil svojo Veroniko, skala, na kateri je tisti trenutek sedela, pod vplivom njune vroče ljubezni stopila.

Vsekakor vas bo očaral tudi Grad Pišece (GPS: 46.0063791, 15.6370564) s svojim unikatnim botaničnim vrtom. Grad je žal po drugi svetovni vojni začel propadati, pred gradom pa boste lahko občudovali čudovite stare sekvoje, katalpo, platane, gledičijo in ginko. Od prvotne romanske grajske zasnove se je ohranil tudi mogočni 36 metrov visok stanovanjski stolp z debelimi zidovi iz kamnitih blokov.

Ob jesenskem potepanju po Sloveniji nikar ne pozabite na kartico, s katero lahko plačujete še hitreje: Mastercard® in Maestro® brezstične kartice vam omogočajo brezstično plačevanje pri majhnih in velikih nakupih. Ob nakupu le prislonite kartico na čitalec oziroma POS terminal. Ko se prižge zelena lučka in zaslišite zvočni signal, je plačilo že sprejeto. Za zneske višji od 15 evrov pa vtipkate še svojo PIN kodo.

Izkoristite Mastercard ugodnosti

Preden se odpravite na pravljične izlete, s kartico Mastercard že v torek poskrbite za varno opremo. V prodajalnah Hervis vam plačevanje s kartico Mastecrard ali Maestro ob torkih prinaša kar desetodstotni popust.

Že ta petek pa si lahko imetniki kartic Mastercard in Maestro privoščite tudi osvežujočo pijačo po ugodnejši ceni, topel jesenski napitek ali obrok. Ob petkih vam namreč plačevanje s kartico Mastercard ali Maestro prinaša desetodstotni popust v številnih barih in restavracijah po vsej Sloveniji. Preverite s klikom TUKAJ.

Za varen in brezskrben dopust pa nikar ne pozabite na tri najpomembnejše ukrepe za preprečevanje zlorab na kartici:

  • številko računa in osebno identifikacijsko številko (PIN) imejte na zaupnem mestu, nikakor ne zapisano blizu kartice ali v denarnici, temveč si jo zapomnite,
  • uničite in odstranite kopije potrdil, letalskih kart, potovalnih načrtov, česarkoli, kar prikazuje številke vaše kartice,
  • NIKOLI ne dajte nikomur gesla, ki ga uporabljate za dostop do vašega spletnega računa in do ponudnika dostopa na svetovni splet.

Mastercard | Avtor: Mastercard Mastercard