Oglaševanje
309 ogledov

Mineva 15 let od prvega robotskega sesalnika iRobot Roomba

iRobot
17. septembra 2002 je ameriško podjetje iRobot v gospodinjstva poslalo robotski sesalnik iRobot Roomba ter s tem robotom prepustilo eno izmed mnogim najbolj neljubih gospodinjskih opravil – sesanje.

Industrija je na tem področju spala več kot sto let

Pomislite še kdaj, da bi vso perilo oprali na roke? Slabih sedemdeset let po tem, ko so pralni stroji postali v zahodnem svetu komercialno dostopni in priljubljeni, se nam zdi to povsem nemogoča misel. Povsem verjetno je, da bomo v prihodnjih desetletjih tako ovrgli tudi sesanje in ga v celoti prepustili robotom. Od kar je iRobot leta 2002 na trg poslal svoj prvi robotski sesalnik iRobot Roomba, si ga je kupilo že 20 milijonov uporabnikov. S tem robotom je iRobot povsem spremenil način sesanja in temeljito prevetril industrijo, v kateri ni bilo bistvenih premikov več kot 100 let. iRobot Roomba ni postal le tehnološka, temveč tudi pop ikona, saj v zadnjih letih žanje navdušenje po družbenih omrežjih, še posebej, ko se z njim zabavajo hišni ljubljenčki in otroci. Tovrstni videi na omrežju Youtube pogosto presegajo 10 milijonov ogledov.

Zanimiva dejstva o robotskem sesalniku iRobot Roomba

  • Največ dela ima iRobot Roomba v petek, uporabniki jo največkrat vključijo ob 9. uri zjutraj, v povprečju sesa 43 minut dnevno in petkrat na teden.
  • Lastniku na leto prihrani 110 ur. 
  • Podjetje iRobot Corporation, ki ima po svetu več kot 1000 patentov in že od leta 1990 proizvaja robote za raziskovanje vesolja in vojaško obrambo, so ustanovili trije ameriški diplomanti ene izmed najprestižnejših tehnoloških univerz na svetu MIT.

Skok v leto 2002

Istega leta kot je luč sveta ugledal robotski sesalnik iRobot Roomba, je bila v ZDA premiera televizijskega šova American Idol, Apple je predstavil drugo generacijo iPoda, v roke smo dobili prve mobilne telefone z vgrajeno kamero, v kinodvoranah so kraljevali filmi Spider-Man, Božje mesto, Tolpe New Yorka, Gospodar prstanov: Stolpa in Ujemi me, če me moreš. Najbolj priljubljeno družbeno omrežje je bilo tedaj Friendster, Facebook je bil ustanovljen šele dve leti kasneje, leta 2004.

 | Avtor: iRobot iRobot

Roboti bodo v prihodnje osrednji del pametnega doma

Čeprav je bilo že samo dejstvo, da namesto človeka sesa robot, izjemen napredek, so robotski sesalniki v zadnjih petnajstih letih naredili še veliko korakov naprej. Danes je sesalnik iRobot Roomba povezljiv s pametnim telefonom, preko katerega ga lahko zaženemo, ugasnemo ter mu ukažemo, da se vrne v bazo. Ko mu začne primanjkovati baterije, se sicer tudi brez ukaza vrne v bazo in se napolni. S pomočjo naprednega mapiranja stanovanja lahko preverimo tudi, kje vse se je sesalnik gibal.

V podjetju iRobot z navdušenjem praznujejo 15. obletnico svojega prvega gospodinjskega robota in napovedujejo, da bo prihodnost prinesla še večjo vlogo robotov v naših domovih. »V naslednjih petnajstih letih bodo roboti osrednji del pametnega doma, ljudem bodo pomagali, da v svojem vsakdanu dosežejo še več,« je povedal Colin Angle, CEO in ustanovitelj podjetja iRobot.