Oglaševanje
106 ogledov

Mleko in mlečni izdelki – iz pristnega slovenskega mleka posebej označeno

Sir
1/3
Žurnal24 main
Slovenci in mleko

Po podatkih Statističnega urada RS se z govedorejo v Sloveniji ukvarja okrog 36 tisoč kmetov (2010), ki imajo skupaj več kot 460 tisoč glav goveda.Približno 111 tisoč je krav molznic (2012). Proizvodnja kravjega mleka je  najpomembnejša usmeritev slovenskega kmetijstva. K skupni vrednosti kmetijske proizvodnje v zadnjih letih prispeva okoli 14 %, k vrednosti živinoreje pa 31 %. Prireja mleka v Sloveniji zanaša okoli  600.000  ton, poraba mleka za prehrano pa  je v letu 2011 znašala 219 kg mleka na prebivalca. 

V primerjavi z evropskim povprečjem smo Slovenci po količini porabe mleka in mlečnih izdelkov pod evropskim povprečjem. Po podatkih Kmetijskega inštituta RS in GIZ mlekarstva (Gospodarsko interesno združenje mlekarstva Slovenije) prebivalec Slovenije na leto povprečno porabi 51 l mleka, 18 kg jogurta, 15 kg sira in skute ter kilogram masla. Za primerjavo: na Finskem popijejo okrog 180 l mleka in mlečnih napitkov, pojedo 19 kg sirov in 5 kg masla letno, naši sosedi Avstrijci pa popijejo približno 80 l mleka in mlečnih napitkov ter pojedo 19 kg sirov in 4 kg masla letno.

Po mlečne izdelke v Mercator

Po podatkih raziskave Odnos do slovenskega porekla (Valicon, 2013) slovenski potrošniki najbolj zaupajo kakovosti slovenskih proizvajalcev.. Na tretjem mestu po preverjanju porekla izdelkov pa so mleko in mlečni izdelki. V Mercatorju so zato, ker je to pomembno za potrošnike, izdelke slovenskih proizvajalcev, ki jamčijo v mlečnih izdelkih samo pristno slovensko mleko, posebej označili. V času med 26. septembrom in 9. oktobrom 2013 imajo v večjih hipermarketih poleg najširše izbire mleka in mlečnih izdelkov slovenskih dobaviteljev tudi posebno promocijo sirov, mleka in mlečnih izdelkov iz pristnega slovenskega mleka. Več na www.mercator.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.