Oglaševanje
768 ogledov

»Moška moda je umrla pred 150 leti«

Narodne noše Anže Mulec
Kamnik bo od 7. do 10. septembra v znamenju tradicije, etnologije in zabave.

Srednjeveško mesto Kamnik je vsako leto drug septembrski konec tedna v znamenju narodnih noš in oblačilne dediščine. Letos bodo tako od 7. do 10. septembra v mestu potekali že 47. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Čeprav se narodne noše in oblačilno dediščino povezuje predvsem z narodnozabavno glasbo in nastopi folklornih skupin, gre pravzaprav za pomemben del naše zgodovine. 

»Jaz se rad pošalim, da je moška moda umrla pred 150 let,« pravi kulturni antropolog Tomaž Simetinger in dodaja, da je takrat prevladala konfekcijska moda s poenotenim načinom videza – hlače, suknjič, srajca in kravata. »V preteklosti je bilo sicer materialov precej manj, sama izdelava oblačil pa je v določenih primerih bila bolj zapletena. Nekateri deli oblačil kot na primer ženske kočemajke so pravi mojstrski izdelki in za njih je potrebnega veliko znanja. Je pa res, da imamo danes drugačen odnos do oblačil in je zato preteklost in sedanjost težko primerjati.«

 | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Kakšno paleto oblačil nam ponujajo narodne noše in oblačilna dediščina, si boste lahko ogledali v nedeljo, 10. septembra, ob 15. uri na tradicionalni povorki narodnih noš v okviru 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku. Ko bo okoli 2000 udeležencev povorke predstavilo narodne noše iz vse Slovenije in okolice.

Festival, ki bo potekal od 7. do 10. septembra, spremljajo tudi številne prireditve. Veliko zanimanja je za večerne koncerte, kjer bodo v petek nastopala Dejan Vunjak in Veseli svatje, v soboto pa Kingston in Gorenjski kvintet, dogajanje pa bo pestro tudi čez dan, ko bodo na račun prišli ljubitelji folklornih plesov, stand up komedije, zborovskega petja in otroških predstav. Ves čas pa bo potekal tudi sejem domače in umetnostne obrti.

Za vse podrobnosti spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš ali pa se oglasite v Turistično informativnem centru na Glavnem trgu 2 v Kamniku, kjer bodo z veseljem z vami delili vse informacije o 47. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine.

 | Avtor: TIC Kamnik TIC Kamnik