Oglaševanje
245 ogledov

Psihološka moč barv

jub
1/6
Žurnal24 main
Barve imajo moč, saj vplivajo na naše razpoloženje. Pri tem je osebni odnos do barv vsakega posameznika odvisen od številnih dejavnikov, kot so njegov značaj, starost, spol, razpoloženje, modna usmerjenost itd. Vsak od nas ima svoj spekter priljubljenih barv, ki izražajo njegovo osebnost in vplivajo na počutje.

Doživljanje barv je tako odvisno od naše naklonjenosti do posameznih barv, vrste in intenzivnosti svetlobe (dnevna ali umetna svetloba, intenziteta osvetljenosti prostora) ter biološkega ritma (barve zjutraj doživljamo drugače kot zvečer).

Družina barv JUPOL – za posebne želje in potrebe uporabnikov

Družina JUPOL danes obsega številne izdelke, ki so jih v podjetju JUB razvili za posebne želje in potrebe uporabnikov. Vse barve iz družine JUPOL so na vodni osnovi, zdravju in okolju prijazne ter enostavne za uporabo in vzdrževanje. Razlikujejo se glede na primernost uporabe za različne podlage in obremenjenost zidnih površin ter posebne pogoje, kot so vlaga, madeži ipd. Za bolj obremenjene površine se običajno izbere pralne barve, za površine, izpostavljene posebnim pogojem, pa so primerni za to namenjeni posebni izdelki.

Sestavljanje barvnih kombinacij v prostoru

Za sestavljanje barvnih kombinacij v prostoru je dobro poznati nekaj osnovnih značilnosti barv, ki bodo vaše bivanje naredile še lepše in bogatejše.

Rumena predstavlja kreativnost ter izžareva vedrost in svetlost, zaradi česar jo povezujemo z mladostjo, igrivostjo in radovednostjo.

Zelena je barva potrpežljivosti. Predstavlja naravo, srečo, varnost in ravnotežje. Izbrani zeleni odtenki nas lahko hkrati umirjajo ali poživljajo.

Modra izžareva modrost in razvoj. Povezuje nebo in vodo ter nas napeljuje k razmišljanju, svobodi in globini. Poznamo jo tudi v vlogi avtoritete, čistoče ter zaščite.

Oranžna vzpodbuja ustvarjalnost ter hkrati odseva udobje, okus, aktivnost, komunikacijo in navdih.

Vijolična je barva inteligence in čustev. Izraža občutek razkošja, prestiža, ženskosti ter hkrati nežnosti.

Rdeča deluje strastno, drzno ter hkrati nevarno. Pomeni energijo, vitalnost, hitrost in dinamičnost.

Rožnata je barva zabave, igrivosti, pozitivizma, nežnosti in ženskosti.

Zlata in srebrna izražata hlad in dragocenost ter posledično predstavljata prestiž.

Nežnost in krhkost prostora

Med pastelne barve umeščamo roza, svetlo modro, lila, in druge nežne, s pomočjo bele osvetljene in zabrisane tone. Ti vzbujajo vtis krhkosti, pogosto pa tudi neodločnosti in medlosti. Primerne so za poudarjanje rahločutnosti in prefinjenosti. Jasne in zasičene barve so v primerjavi s pastelnimi preveč vpadljive in celo nasilne, pastelne barve pa so primerne za ustvarjanje ozračja, ki izžareva zaupanje. Pri izbiri barv v svojem prostoru zato poskušajte kombinirati barve, ki najbolje izražajo vaš značaj, saj si boste tako ustvarili okolje, v katerem se boste počutili udobno in domače.

Optični učinki barve v prostoru

Z barvo lahko pričarate posebno vzdušje in z njo poudarite ali prikrijete resnično velikost prostora. Majhen, temen prostor lahko optično povečamo s hladnimi svetlimi odtenki (še posebno s svetlo modro) ter z belim stropom, ki daje vtis prostornosti in zraka, hladne barve pa elemente tudi oddaljujejo. Večje prostore lahko optično zmanjšamo in jih poosebimo s stenami v toplih, temnejših ali različnih barvah, z velikimi vzorci in kombinacijo različnih materialov in vzorcev, tople barve pa elemente tudi zbližujejo. Dolg prostor pa lahko navidezno skrajšate s prebarvanjem najbolj oddaljene stene v temnejšem odtenku ali če jo prebarvate s toplo barvo, ki ga optično zoži, medtem ko kratek prostor optično podaljšate s končno steno v svetli barvi ali z dodanim ogledalom.

Za razgiban prostor kombinirajte elemente živih barv

S pretiranim kombiniranjem različnih barv in vzorcev lahko hitro dobite prenasičen in agresiven videz prostora. Temu se izognete tako, da se odločite za elemente v živih barvah (npr. okrasni predmeti) in za tiste, ki dajejo umirjeno ozadje (npr. strop, stene, tla, zavese). Stene s pisanim vzorcem zato pogosto niso primerno ozadje za pohištvo v več barvah in nasprotno - enobarvno pohištvo ima lahko živahnejše ozadje. Za ustvarjanje razgibanega videza uporabite komplementarno barvno shemo, sestavljeno iz barv, ki ležijo na nasprotnih mestih v barvnem krogu: zelena in rdeča, modra in oranžna ipd. Shema izraža izjemno živost in je primerna predvsem za mlajše ljudi in za prostore, v katerih se ne zadržujete prav pogosto. Pri tej shemi je priporočljivo, da ena barva prevladuje.

Harmonična in monokromatska barvna shema: za uravnotežen, umirjen in urban videz

Harmonična barvna shema je sestavljena iz barv, ki so v enem delu barvnega spektra: modre in zelene, rumene in oranžne itd. Z izbiro barv, ki ležijo druga ob drugi v barvnem krogu, boste dosegli uravnotežen, umirjen in urban videz. Monokromatska barvna shema pa je prav tako primerna za umirjen videz. Ta temelji le na eni barvi z uporabo različnih barvnih odtenkov, senčenj in tekstur, ki ustvarijo zelo zanimivo vzdušje. Primerna je za bivalne prostore, kjer se zadržujete dlje časa, zlasti za spalnice.