Oglaševanje
4376 ogledov

Zaradi nedolžne nesreče 10.000 evrov

Padec
Slovencu je še pred samim smučanjem v Avstriji spodrsnilo na ledu. Stroški zaradi nezgode so bili ogromni.

Slovenski smučar je na enem od avstrijskih smučišč čakal na vozovnice. V vrsti je stal v smučarskih čevljih, ko mu je nenadoma spodrsnilo na ledu in si je zlomil kolk.

Po nesreči so ga z rešilcem nemudoma odpeljali v najbližjo kliniko, kjer so ga ustrezno oskrbeli in pripravili za transport z reševalnim vozilom v Slovenijo, kjer so ga kasneje tudi operirali. Stroški prevozov in osnovne oskrbe so znašali več kot 4.000 evrov. Če bi bila v tujini opravljena tudi operacija, bi znesek lahko dosegel več kot deset tisoč evrov.

Pred ohodom v tujino sklenite ugodno zavarovanje za tujino z asistenco CORIS AS. Evropska zdravstvena kartica vam namreč v mnogih primerih ne bo pomagala. 

Zakaj bi morali stroške prevozov in oskrbe v zasebnih klinikah plačati sami kljub evropski zdravstveni kartici, ki jo izdaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS)?

V mnogih primerih ta kartica ni dovolj, saj v primeru nesreče na smučišču ne krije stroškov helikopterja ali prevoza v Slovenijo. Evropska kartica ne krije niti stroškov v zasebnih klinikah, ki so ob smučiščih zelo pogoste.

1/3

Mnogi menijo, da so zavarovani tudi z nakupom smučarske vozovnice, kar seveda ni res. Imetnik smučarske vozovnice je zavarovan le pri prevozu na žičniških napravah in pri uporabi smučišča, a le v primeru, če poškodbe nastanejo po njihovi krivdi ali zaradi njihove malomarnosti. V kolikor ste za nesrečo odgovorni sami, vam to zavarovanje ne more pomagati. Če vam dokažejo, da se je nesreča zgodila po vaši krivdi, kar se zgodi v večini primerov, boste stroške zdravljenja in prevoza nosili sami.

Mnogi smučarji so pred odhodom na tuje smučišče prepričani, da bi se v primeru nesreče že sami uspeli privleči v dolino. V resnici vas v tujem visokogorju ne bo nihče vprašal, ali imate zavarovanje oziroma kako naj vas odpeljejo iz smučišča.

Največkrat pokličejo helikopter, ki v Alpah stane od 2.500 pa vse do 8.000 evrov.

Kakšne so rešitve?

Če smučate zelo pogosto, se lahko odločite za letno zavarovanje za tujino z asistenco CORIS AS. Sicer pa se lahko odločite za krajša obdobja CORIS AS zavarovanja za tujino, vse od enega dneva dalje. Cene so nizke. Ko jih primerjate z možnimi stroški zdravljenja, so skoraj nične.

Tedensko družinsko zavarovanje za tujino z asistenco CORIS AS, ki velja za celo družino, stane 22 evrov in krije stroške do 25.000 evrov. Zavarovanje krije tudi prevoze, ki so pri večini ostalih zavarovalnic omejeni na nižje zneske od skupne zavarovalne vsote.

Če bo družina smučala dlje časa in če bo v tujini počitnikovala še poleti, lahko sklene tudi letno zavarovanje. Za zavarovanje bo odštela manj kot sto evrov za celoletno obdobje.

Tedensko zavarovanje v tujini z asistenco CORIS AS si posamezniki lahko privoščijo za 12 evrov, medtem ko letno zavarovanje za posameznika stane 52 evrov.