Oglaševanje
41 ogledov

V 12 slovenskih mestih na pohod z rdečimi baloni

Vseslovenski pohod z rdečimi baloni
1/5
Facebook/Zavod13
Ta vikend bodo slovenska mesta zavzele reke rdečih balonov.

Zavod 13, neprofitna organizacija, ki ozavešča o drugačnosti in nudi pomoč staršem posebnih otrok, že četrto leto zaporedoma organizira Vseslovenski pohod z rdečimi baloni. Dogodek, ki sovpada z dnevom redkih bolezni, bo v 12 slovenskih mestih to soboto, 3. marca ob 11. uri zjutraj. Rdeči baloni, ki so tudi znak upanja, bodo v soboto obarvali nebo v Novem mestu, Kranju, Ljubljani, Ptuju, Ljutomeru, Celju, Mariboru, Radljah ob Dravi, Novi Gorici, Ajdovščini, Kamniku in Trbovljah.

Po besedah direktorice Zavoda 13 Petre Greiner je namen pohoda opozoriti na otroke z redkimi boleznimi ter na težave, s katerimi se srečujejo njihove družine: "Za naše otroke gre. Ne bomo govorili po zvočnikih pred porodnišnico, vendar si želimo, da bi bila obravnava posebnega starševstva že tam pospremljena s čutečo roko in nato na vsaki točki, kjer se srečujemo s takimi in drugačnimi strokovnjaki."

Vseslovenski pohod z rdečimi baloni | Avtor: Facebook/Zavod13 Facebook/Zavod13

"Pravzaprav je na 3. marec ob 11. uri čas, da se celotna Slovenija poveže. Obarvali jo bomo z rdečo in ne bomo dopustili, da bi nas še kdo delil glede na barvo kože, obtoževal zavoljo drugačnega verovanja ali nas podil nazaj na vojna območja. Sprehodili se bomo brez transparentov in vsemu navkljub klicali, da si želimo prav tako prve vrste za naše otroke. Povejte, ali v vsem tem času, odkar obstaja naš pohod, vrnete objem ali vsaj prijazen pogled otroku z Downovim sindromom? Je za vas odrasel človek s cerebralno paralizo postal prav tako enakovreden, kot ste vi sami komu drugemu? Nam zadostuje že dejstvo, da se sprehodite skupaj z nami in primete za roko prvega otroka, ki steguje svoje majhne ročice proti vam,“ pravijo na Zavodu 13, ki Vseslovenski pohod z rdečimi baloni organizirajo že četrto leto.

Evropska organizacija za redke bolezni je za mednarodni dan redkih bolezni razglasila 29. februar. S tem redkim datumom so želeli javnost spomniti na številne redke bolezni in težave, s katerimi se spopadajo bolniki. Redkih bolezni je nekje med 5000 in 8000, prizadenejo pa približno šest do osem odstotkov vse svetovne populacije. Večina, kar 80 odstotkov, redkih bolezni je genetskega izvora, pogosto so kronične in ogrožajo življenje bolnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.