Oglaševanje
1599 ogledov

Velikonočni zajtrk z zbirateljico ljudskega izročila Dušico Kunaver in gosti

Pirhi Žurnal24 main
Pirh, pisanica in remenka je bilo nekdaj darilo, ki so ga dobivali fantje od svojih deklet. Je prastari simbol življenja in v večini še danes obvezna sestavina velikonočnega zajtrka. Na mizah ne manjka niti mesnih dobrot. Boste letos poskusili puranje meso, ki ima več proteinov in pomembnih hranil kot druge vrste mesa?

Z več kot stoletnim spoštovanjem tradicije in sožitja z naravo si v Perutnini Ptuj v okviru akcije Spoštujemo tradicijo prizadevajo širiti vedenje o bogastvu slovenske ljudske dediščine. Pri tem sodelujejo s priznano zbirateljico slovenskega ljudskega izročila Dušico Kunaver, s katero so na Gregorjevo pogovarjali o velikonočnih praznikih. Pri predstavitvi lokalnega ljudskega izročila so z velikonočno razstavo sodelovali tudi Dom starejših občanov Radenci – Dosor, Vrtec Radenci in domačinka Ani Kosednar ki je prikazala izdelavo pirhov s tehniko praskanja. Prava paša za oči je bil tudi velikonočni zajtrk, ki so ga pripravili v Zdravilišču Radenci.

Jajce je prastari simbol življenja, rodovitnosti in plodnosti. Iz jajca se razvije novo, mlado življenje, prav tako kot iz zemlje v pomladnem času klije nova, mlada rast. Tako kot v naravi tudi podoba praznikov ostaja v svojem bistvu nespremenjena. Prazniki so povezani s šegami, pesmijo in praznično mizo, ki jo za praznik predpisuje ljudsko izročilo. Bogastvo ljudske dediščine sta Dušica Kunaver in Mojca Razbornik zbrali v knjižici Pirh - pisanica – remenka.

 | Avtor: Salon Sauvignon Salon Sauvignon
Pisanica - ljubezensko pisemce

"Pirh, pisanica in remenka je nekdaj darilo, ki so ga dobivali fantje od svojih deklet. V dneh pred veliko nočjo mnogokrat niti starši niso vedeli, komu hči pisanico piše. Če je bila Belokranjka Anka še tako lepa in če je v pesmi še tako samozavestno zapela »Mili Bože, al sem lepa!«, ji ni bilo dovoljeno, da bi fantu, ki ga je nosila v srcu, to smela povedati. Le na pisanici je smela izraziti svojo ljubezen, zato so pisanice, ta drobna ljubezenska pisemca, tako silno lepe."

Več o velikonočnem jajcu v slovenskem ljudskem izročilu na: www.perutnina.si/sl/ppr-reja/

Sicer pa na velikonočnih mizah ne bo manjkalo niti mesnih dobrot. Popestrite jedilnik z vedno bolj popularnim puranovim mesom, ki ima manj maščob in manj holesterola v primerjavi z drugimi vrstami mesa, več proteinov in drugih pomembnih hranil. Je odličnega okusa in se lepo ujema z mnogimi začimbami. Uporablja se za pripravo zdravih, lahkih obrokov kot tudi za pripravo bogatejših jedi.

Prednosti puranjega mesa

Podobno je mesu piščancev, je pa nekoliko bogatejše z beljakovinami, vsebuje manj skupnih maščob ter ima nižjo energijsko vrednost od piščančjega mesa in je v primerjavi z njim bogatejše s kalcijem, selenom in cinkom. Puranje meso brez kože vsebuje v povprečju med 20 in 24% beljakovin in med 2 in 5% maščob.

Edino puranje meso s slovenskim poreklom in certifikatom Izbrana kakovost Slovenije

Linija pakiranega puranjega mesa Natur je namenjena vsem, ki si želijo sveže in zdravo puranje meso najvišje kakovosti. Perutnina Ptuj je edini proizvajalec puranjega mesa s slovenskim poreklom. Tudi v tem segmentu prav vsi koraki na poti od njive do vilice potekajo na domačih tleh in v sodelovanju s 36 rejci. Farme so razpršene v naravnem okolju Primorske, Gorenjske, Dolenjske in Štajerske.

Celice v telesu se neprestano obnavljajo, zato potrebujejo reden vnos beljakovin

Ana Cvetko, živilska tehnologinja v Perutnini Ptuj in health coach: "Kvalitetno perutninsko meso je zelo pomembo v uravnoteženi prehrani, saj vsebuje visoko kvalitetne beljakovine, ki jih naše telo za normalno delovanje nujno potrebuje. Beljakovine imajo v telesu različne funkcije. So gradniki celic in tkiv, encimov, hormonov, protiteles, transportne snovi za hranila,… Meso iz izdelki iz kvalitetnega perutninskega mesa zagotavljajo telesu tudi različne B-vitamine, železo in cink. Priporočeno je uživanje manj mastnega mesa in mesnih izdelkov. Na primer 100 gramov piščančjih prsi brez kosti in kože vsebuje približno 30 g visoko kvalitetnih beljakovin in zelo malo maščob. Koliko mesa in mesnih izdelkov naj bi zaužili na teden pa je odvisno od spola, starosti in fizične aktivnosti posameznika. Splošna priporočila se gibljejo med 400 in 600 gramov na teden. V Perutnini Ptuj nudimo širok izbor izdelkov, ki jih lahko vključimo v jedilnik tudi če želimo zgubiti odvečno težo, pri tem pa ohranimo pestrost jedi in raznolikost okusov. Takšna je na primer celotna linija Slim & fit, piščančja prsa, puranje meso, marinirani izdelki, ki so zelo kvalitetni in imajo visok delež beljakovin. Ljudem je treba približati in pojasniti, da so manj mastni izdelki lahko zelo kvalitetni in okusni, velja namreč zmotno prepričanje, da je v takih izdelkih več vode in dodatkov.”