Oglaševanje
1225 ogledov

Vse se je začelo leta 1966

Kamnik bo od četrtka 7. septembra do nedelje 10. septembra spet v znamenju tradicije, etnologije in zabave. Kot že skoraj 50 let.

Redko katera prireditev v Sloveniji ima tako dolgo tradicijo kot jo imajo Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku. Gre za največjo etnološko prireditev v Sloveniji, ki bo letos potekala že 47. Vse skupaj se je začelo 11. septembra 1966, ko sta prvi festival organizirala predsednik kamniškega turističnega društva Svetozar Frantar in tajnik društva Alfonz Skala. Festival pa se je razvil iz prireditve Podgorska ohcet, ki je bila organizirana leta 1963.

 | Avtor:
»Oblačila so pomemben in bogat vir za preučevanje preteklosti,« pravi kulturni antropolog Tomaž Simetinger in omenja, da ravno preko oblačil raziskovalci preteklosti velikokrat izvedo, kako so ljudje živeli. Zato je oblačilna dediščina in narodne noše pomemben del naše tradicije in zgodovine. Tako sta verjetno tudi razmišljala Frantar in Skala ter za organizacijo festivala posvečenega narodnim nošam požela pohvale. »Dan narodnih noš bo moral postati tradicionalna prireditev, ki bo popestrila turistično življenje v naši občini,« s temi besedami je lokalni časopis Kamniški občan leta 1966 pospremil prve Dneve narodnih noš.

Že takrat je bil odziv velik, saj se je povorke udeležilo okoli 350 udeležencev. Med sprevodom je bilo tudi sedem okrašenih kmečkih voz, kočij, zapravljivčkov in parizarjev, na katerih so se peljali člani folklornih skupin kulturnih društev iz Trzina, Količevega, Križa, Podgorja in Kamniške Bistrice. Prišle pa so tudi folklorne skupine iz Bele krajine in pastirji iz Velike planine. Vse to si je na ulicah Kamnika ogledalo več kot 5000 gledalcev. Prireditev je res postala tradicionalna in že dve leti kasneje je število udeležencev naraslo na 600.

 | Avtor:

Od leta 1969 do 1973 pa je prireditev potekala samo vsako drugo leto. Organizatorji so namreč računali, da bodo na ta način k sodelovanju v povorki in k obisku pritegnili večje število ljudi. To jim je sicer uspelo, a so se kmalu pojavila vprašanja kvalitete narodnih noš. Prej je bil namreč pogoj za sodelovanje podedovana noša, kasneje pa so dovolili tudi na novo izdelana tradicionalna oblačila, a so bila nekatera manj ustrezna. Leta 1974 pa so se odločili, da bi prireditev vseeno dobila večjo veljavo, če bi potekala vsako leto in pri tem je ostalo.

Kljub temu pa vse leta kasneje tudi ni šlo vse gladko. Tako je leta 1980 in 1981 pomankanje denarja organizatorje prisililo, da prireditve sploh niso organizirali. Zato pa se je prireditev leta 1982 vrnila s pestrejšim programom. V središče Kamnika so prišli tudi rokodelci, kamniški obrtniki pa so predstavljali svoje izdelke. Leto kasneje pa se je zakoličil tudi termin, ko prireditev poteka – drugi vikend v septembru.

 | Avtor:

Festival se je skozi leta razvijal dalje do danes, ko je prireditev po številnih vsebinskih preoblikovanjih pridobila široko prepoznavnost. Bogato bero narodnih noš iz vse Slovenije in tudi iz okoliških držav si boste lahko ogledali nedeljo, 10. septembra, ob 15. uri na tradicionalni povorki narodnih noš v okviru 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku. »Morda je ravno noša eden tistih simbolov, ki je bil v zadnjih letih zapostavljen,« razmišlja Andraž Vehovar, sicer nekdanji vrhunski kajakaš na divjih vodah in dobitnik srebrne olimpijske medalje v Atlanti 1996. Njegova družina se bo letos že šesto leto zapored udeležila tradicionalne povorke. Družine Vehovar pa je samo ena primer družine, ki jih je festival Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine potegnil vase. Povorke se bo tudi letos udeležilo okoli 2000 posameznikov.

Za vse podrobnosti spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš ali pa se oglasite v Turistično informativnem centru na Glavnem trgu 2 v Kamniku, kjer bodo z veseljem z vami delili vse informacije o 47. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine.

Ne zamudite
(izsek iz programa)

Petek, 8. september
17.45 Šaleški študentski oktet in Uroš Kuzman
19.00 Otvoritev festivala
20.30 Dejan Vunjak in Veseli svatje

Sobota, 9. september
Od 9.00 12. Tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš
17.00 Andrej Težak Tešky
20.30 Kingston in Gorenjski kvintet

Nedelja, 10. september
9.50 Nastop tujih folklornih skupin
15.00 Tradicionalna povorka narodnih noš
17.00 Revija narodnozabavnih ansamblov.

 | Avtor: Anže Mulec Anže Mulec